Nezamestnanosť na Slovensku po dlhom čase klesla pod 8 percent

TA3 TASR SITA
19.5.2017 12:46

Po niekoľkých rokoch sa nezamestnanosť na Slovensku znížila pod úroveň 8 percent. Premiér Robert Fico si myslí, že v tomto roku nezamestnanosť klesne na najnižšiu hranicu v našich novodobých dejinách. Jeho cieľom je pritom šesťpercentná hranica, keď už bude pracovať prakticky každý, kto chce.

Medzimesačný pokles o 0,3 percenta

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla ku koncu apríla tohto roka 7,74 %. Oproti marcu sa miera evidovanej nezamestnanosti znížila o 0,30 percentuálneho bodu. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 211 104 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Oproti marcu ide o pokles o 8 045 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 50 810 osôb. Informoval o tom generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marián Valentovič.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 9,13 %. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,32 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 2,27 percentuálneho bodu. Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval v apríli 248 753 osôb. Medzimesačne je to pokles o 8 805 osôb, v porovnaní s aprílom vlaňajška je to menej o 60 830 ľudí.

Blízko historických hodnôt

Fico si stanovil za cieľ, aby sa na Slovensku podarilo dosiahnuť šesťperecntnú nezamestnanosť. Ako uviedol, ak sa podarí podliezť 7-% hranicu nezamestnanosti, jej úroveň sa dostane na historicky najnižšie hodnoty. Vládna koalícia by pritom už na jeseň chcela odštartovať legislatívny proces týkajúci sa opatrení zo spoločného sociálneho balíčka.      "Naším strategickým cieľom je čo najrýchlejšie dosiahnuť mieru evidovanej nezamestnanosti, ktorá bude začínať číslom 6 %. To sa už výrazne priblížime k stavu, že kto pracovať chce, ten si prácu aj nájde," vyhlásil premiér s tým, že pomôcť by tomu mali sezónne práce, prílev nových investícií či ekonomický rast. "Myslím si, že dosiahneme v roku 2017 historicky najnižšiu nezamestnanosť v našich moderných dejinách," uviedol Fico.

"Dnes je to 7,74 %. Ak toto číslo podlezieme, budeme na historických hodnotách. Očakávam, že sa nám to podarí už čoskoro, pretože trend je veľmi pozitívny," uviedol premiér.     

Znižovať nezamestnanosť sa podľa Fica vláde darí nielen vďaka ekonomickému rastu, ale aj prijímanými opatreniam. Ide najmä o opatrenia zamerané na dlhodobo nezamestnaných, nezamestnaných mladých ľudí a nezamestnaných ľudí vo veku nad 50 rokov. "Pokiaľ ide o mladých do 25 rokov, tak v období od roku 2012 do roku 2017, došlo k poklesu nezamestnanosti až o 59 %. Len v apríli sa počet ľudí, ktorí sú bez práce viac ako rok, znížil o viac ako 4000. Je jasné, že konkrétne kroky prinášajú svoj efekt. Ministerstvo nepoľavilo a podporilo projekty," skonštatoval Fico.  Problémom stále zostáva nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok