Objavili najšpinavší ostrov na svete, je pokrytý tonami odpadu

TA3 ČTK
17.5.2017 18:43

Na Hendersonovom ostrove v južnom Pacifiku, jednom z najodľahlejších miest planéty, narazili vedci na najväčšiu hustotu plastového odpadu na svete. Uvádza to štúdia zaoberajúca sa znečistením oceánov a vplyvu odpadu na morské ekosystémy, ktorú vedci publikovali po viac ako 30-ročnom výskume.

Objavili najšpinavší ostrov na svete, je pokrytý tonami odpadu
SITA/AP

Tisíce kilometrov od civilizácie

Vedci odhadujú, že pláže ostrova pokrýva viac ako 38 miliónov kusov plastov v celkovej váhe najmenej 17 ton. Neobývaný ostrov má rozlohu 47 kilometrov štvorcových. Je súčasťou britského zámorského územia - Pitcairnových ostrovov. Tie sú od najbližšieho miesta vzdialené viac ako 5-tisíc kilometrov.

Ostrov sa nachádza na konci obrovského víru morských prúdov v oblasti Tichého oceánu, ktorý zachytáva plávajúci odpad. Hlavná autorka štúdie Jennifer Laversová, výskumná pracovníčka Tasmánskej univerzity, napočítala 671 kusov plastov na meter štvorcový.

Počet môže byť vyšší

To predstavuje najväčšiu hodnotu, aká bola na svete zaznamenaná. "Na základe vzoriek z piatich rôznych lokalít odhadujeme, že na ostrove je viac ako 17 ton odpadu," uviedla Laversová. Spresnila, že údaje môžu byť podhodnotené. Dodala tiež, že výskumní pracovníci dokázali počítať len kusy, ktoré sú väčšie ako dva milimetre a sondy išli len do hĺbky 10 centimetrov.

Podľa Laversovej pribudne na svete každoročne 300 miliónov ton plastu. Americký časopis Science uvádza, že rok čo rok skončí v mori osem miliónov ton plastov. Vedci si myslia, že vo všetkých svetových oceánoch môže byť až 110 miliónov ton plastového odpadu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok