K Macronovi sa chce pridať expremiér, nespĺňa však kritériá

TA3 TASR
10.5.2017 12:42

Bývalý francúzsky socialistický premiér Manuel Valls, ktorý na čele vlády šéfoval aj vtedajšiemu ministrovi hospodárstva Emmanuelovi Macronovi, chce v mene Macronovho hnutia Republika vpred kandidovať v júnových parlamentných voľbách. Predstavitelia hnutia však tvrdia, že zatiaľ nespĺňa kritériá pre získanie nominácie.

K Macronovi sa chce pridať expremiér, nespĺňa však kritériá
SITA/AP

"K dnešnému dátumu nespĺňa kritériá prijateľnosti pre svoju nomináciu," uviedol predseda nominačnej komisie hnutia Republika vpred Jean-Paul Delevoye. V dnešnom rozhovore pre francúzske rádio France 1 spresnil, že národný výbor pre stranícke nominácie nemôže analyzovať Vallsovu kandidatúru.

Bývalý premiér a stále ešte člen Socialistickej strany v utorok pre domácu rozhlasovú stanicu RTL vyhlásil, že sa júnových parlamentných volieb zúčastní pod značkou Macronovho hnutia Vpred!, čerstvo premenovaného na Republika vpred. Dodal, že sa nebojí vylúčenia z radov PS, a zdôraznil, že "táto strana je mŕtva, ale nie aj jej hodnoty".

Macronov hovorca Benjamin Griveaux však v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1 upozornil, že Valls musí rovnako ako všetci ostatní záujemcovia najskôr predložiť strane svoju kandidatúru, ktorá bude preskúmaná. Zatiaľ tak neurobil.
Má na to už len niekoľko hodín, pretože generálny tajomník Republiky vpred Richard Ferrand zdôraznil, že strana oznámi mená kandidátov pre každý z 577 volebných obvodov v krajine najneskôr do štvrtkového poludnia. Predtým chce nominačný výbor strany preskúmať uchádzačov o poslanecké kreslo v súlade s kritériami, ktoré Macron predstavil ešte v januári tohto roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok