Le Penová sa po prehre nevyhne súdom, hrozia jej vysoké pokuty

TA3 TASR
8.5.2017 21:22

Získanie prezidentského úradu bolo pre kandidátku Národného frontu Marine Le Penovú šancou zabezpečiť si prezidentskú imunitu a vyhnúť sa tak sérii súdnych procesov. Tým sa po prehre v súboji s Emmanuelom Macronom pravdepodobne nevyhne, uviedol belgický denník La Libre Belgique.

Le Penová sa po prehre nevyhne súdom, hrozia jej vysoké pokuty
SITA/AP

Požiadali o zbavenie imunity

Asi najmedializovanejším prípadom je podľa citovaného denníka Le Penovej spor s Európskym parlamentom. "Lepenovci" čelia obvineniu, že najmenej 17 členovia FN boli v rokoch 2012-2017 ako fiktívni asistenti europoslancov financovaní z rozpočtu europarlamentu, pričom však vykonávali činnosť iba v prospech svojej domovskej strany.

Za trestný čin organizovaného podvodu hrozí vo Francúzsku trest až desať rokov odňatia slobody a pokuta milión eur. EP odhaduje spôsobené škody do výšky päť miliónov eur.

V súčasnosti prebiehajú dve vyšetrovania zo strany Európskej únie a Európskeho úradu pre boj proti podvodom. Le Penovú pred vyšetrovaním chráni poslanecká imunita. Francúzske súdy už požiadali EP o zbavenie Le Penovej imunity.

Podozrenie z majetkových podvodov

Druhý súdny spor sa týka majetkových podvodov. Francúzska justícia tvrdí, že šéfka FN a jej otec Jean-Marie Le Pen úmyselne podhodnotili cenu ich sídla v Montretout na predmestí Paríža, aby sa tak vyhli vyšším daňovým odvodom. Za takýto trestný čin hrozí pokuta vo výške 45.000 eur, tri roky odňatia slobody a desať rokov zákaz uchádzať sa o verejné funkcie.

Do tretice musí Le Penová súdnou cestou vysvetliť fotografie z decembra 2015, ktoré šírila prostredníctvom účtu na Twitteri. Fotografie zachytávali kruté činy páchané členmi džihádistickej skupiny Islamský štát. Vo Francúzsku je však verejné šírenie násilných scén zakázané. Za takýto čin hrozí odsúdeným až päť rokov väzenia a pokuta vo výške 75.000 eur.

V ďalšom súdnom procese, v prípade nelegálneho financovania politických kampaní, je Le Penová v úlohe svedka. Podľa obvinení sú od roku 2011 účty kampane Le Penovej zámerne skreslené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok