Protestujúci sa pokúsili dostať ku NR SR, zabránila im polícia

SITA
9.3.2012 17:05

Keď začali do polície protestujúci hádzať kamene, polícia použila slzný plyn a pyrotechniku, vodné delo nezasahovalo.

Protestujúci sa pokúsili dostať ku NR SR, zabránila im polícia
SITA

Hoci sa dnešný protest proti Gorile mal skončiť približne o 19:00 hod. na Námestí SNP, dav skandujúcich ľudí sa rozhodol demonštrovať pred budovou Národnej rady SR. Príjazd pred parlament však zablokovali desiatky ťažkoodencov a vodné delo. Polícia pod hrozbou použitia donucovacích prostriedkov niekoľkokrát vyzvala približne tristo ľudí, aby sa rozišli. Tí napriek opakovaným výzvam neuposlúchli a do policajtov hádzali vajíčka a delobuchy. Keď začali do polície hádzať kamene, polícia použila slzný plyn a pyrotechniku, vodné delo nezasahovalo. Niekoľko osôb bolo predvedených, pravdepodobne aj organizátorka protestu Lucia Gallová.

Organizátor Peter Pčolinský pozitívne hodnotí oficiálnu časť protestu. "Na námestí bol dobrý program, vystúpili tam osobnosti ako Tom Nicholson či Hördur Torfason," povedal Pčolinský. Mrzí ho ale, že ľudia začali do politikov, ktorí k nim chceli na námestí prehovoriť, hádzať vajíčka a banány. Zákrok polície pred NR SR hodnotí Pčolinský ako neadekvátny. "Ľudia tam normálne stáli, sem-tam letelo nejaké vajíčko," dodal. Policajti podľa jeho slov použili dosť veľké dávky slzného plynu a ľudí bili obuškami. Čo sa stalo s Gallovou, Pčolinský nevie. "Ja som len videl ako Lucia Gallová aj s priateľom ležali na zemi, ale neviem, či je zranená," uzavrel.

Okolo 22:00 hod. sa aj poslední protestujúci definitívne rozišli. Na ceste, ktorú až do ich rozchodu blokovali policajti, ostalo rozbité sklo, vajíčka, banánové šupky, ale aj stopy krvi či vytrhnuté dlažobné kocky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok