EK odmietla zrušiť bezvízový styk. V Schengene odporučila zrušenie kontrol

TA3 ČTK TASR
2.5.2017 18:23

Európska komisia odporučila piatim krajinám, aby najneskôr do šiestich mesiacov ukončili kontroly na hraniciach vnútri schengenského priestoru, ktoré sa zaviedli v súvislosti s migračnou krízou. Komisia okrem toho odmietla zrušiť bezvízový styk s USA a Kanadou.

Návrat k normálnemu fungovaniu

Odporúčanie sa týka Nemecka, Rakúska, Švédska, Dánska a pridruženého Nórska. „Vďaka spoločnej snahe sú naše vonkajšie hranice teraz silnejšie a bezpečnejšie,“ zdôvodnil odporúčanie EK jej podpredseda Frans Timmermans. Komisia zároveň vyzvala k zavedeniu “alternatívnych opatrení,“ ktoré by zaistili zachovanie úrovne bezpečnosti v EÚ.

„Nastal čas, aby sme urobili posledný konkrétny krok k postupnému návratu k normálnemu fungovaniu schengenského priestoru,“ povedal eurokomisár pre otázky vnútra Dimitris Avramopulos. „Schengen je jedným z najväčších výdobytkov európskeho projektu. Musíme urobiť všetko preto, aby sme ho ochránili,“ dodal. Komisia zároveň vyzvala, aby členské krajiny zaviedli “alternatívne opatrenia,“ ktoré by zabezpečili zachovanie súčasnej úrovne bezpečnosti ako napríklad primerané policajné kontroly v pohraničí a na hlavných dopravných cestách.

Kontroly na vnútorných schengenských hraniciach krajiny zaviedli predvlani v súvislosti s príchodom stoviek tisícov utečencov, väčšinou po takzvanej balkánskej trase, ktorá vedie z Turecka cez Grécko a západný Balkán do Rakúska a Nemecka. Niektorí z migrantov potom pokračovali do Švédska či ďalej do západnej Európy. Počet prichádzajúcich utečencov sa výrazne znížil vlani po uzatvorení migračnej dohody EÚ s Tureckom. Tisíce migrantov sa však naďalej pokúšajú dostať do Európy, predovšetkým cez Líbyu a Stredozemné more.

Spôsobili kolóny

Podľa európskych pravidiel môžu členské štáty zaviesť kontroly na vnútorných hraniciach Schengenu až na dva roky. Naposledy boli predĺžené vo februári na tri mesiace. Podľa aktuálneho návrhu EÚ, ktorý sa musí schváliť na najbližších summitoch prezidentov a premiérov členských štátov, by mali skončiť kontroly v novembri. EK odporúčala ukončenie kontrol na vnútorných hraniciach len krátko po tom, čo švédska vláda oznámila, že prestane kontrolovať doklady totožnosti cestujúcich z Dánska, ale samotné kontroly na hraniciach s južným susedom posilní.

Nové opatrenia na vonkajších hraniciach schengenského priestoru, o ktorých hovorí Timmermans, nadobudli účinnosť na začiatku tohto roka. Krajina na hraniciach spoločného priestoru má teraz povinnosť kontrolovať doklady nielen občanom tretích krajín, ale aj občanom EÚ, a to pri vstupe do schengenského priestoru, aj pri odchode z neho. Opatrenie je vedené najmä snahou obmedziť cestu občanov z európskych krajín, napríklad do Sýrie, kde by mohli mať záujem bojovať v radoch teroristických organizácií.

Tieto kontroly spôsobili niekoľkohodinové kolóny napríklad na hranici Slovinska s Chorvátskom. Obe krajiny sú členmi EÚ, Chorvátsko ale na rozdiel od svojho severného suseda nie je súčasťou schengenského priestoru. V sobotu sa premiéri týchto dvoch krajín dohodli s predsedom EK, Jeanom-Claudom Junckerom, o uvoľnení režimu kontrol v prípade neprimerane dlhých kolón.

Požadujú víza od piatich krajín EÚ

EK sa domnieva, že by bolo kontraproduktívne, ak by zaviedla vízovú povinnosť pre občanov Spojených štátov, ktorí cestujú do krajín Európskej únie. Požaduje to Európsky parlament v rámci princípu reciprocity, pretože USA aj napriek výzvam EÚ nezrušili vízový režim pre občanov piatich krajín Únie - Bulharska, Cypru, Chorvátska, Poľska a Rumunska. Eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopulos uviedol, že cieľom EK je dosiahnuť úplnú reciprocitu vízových vzťahov s USA i Kanadou.

"Dialóg s našimi strategickými partnermi je to, na čo musíme dbať, a sme na dobrej ceste", spresnil komisár. Európsky parlament prijal 2. marca tohto roku rezolúciu, v ktorej exekutívu EÚ vyzýva, aby v termíne do dvoch mesiacov znovu zaviedla vízovú povinnosť pre občanov Spojených štátov, ktorí cestujú do krajín Únie. Komisia má konať podľa princípu reciprocity, keďže USA požadujú víza od občanov piatich členských krajín.

To isté europarlament žiadal aj pre Kanadu, ktorá zatiaľ nezrušila víza pre všetkých občanov Bulharska a Rumunska, ale dala tento záväzok pri podpise Dohody o voľnom obchode s EÚ. Kanadská vláda oznámila, že od 1. mája ruší vízovú povinnosť pre niektoré kategórie občanov oboch balkánskych krajín, úplná liberalizácia víz začne platiť od 1. decembra tohto roku.

Američania potvrdili záväzok

EK vo vyhlásení zdôraznila, že vzhľadom na významný pokrok dosiahnutý v uplynulom roku a na dobrý vývoj prebiehajúcich rokovaní by v tomto okamihu bolo dočasné zavedenie víz pre USA a Kanadu kontraproduktívne a nepomohlo by dosiahnutiu hlavného cieľa - bezvízového cestovania pre všetkých občanov EÚ. Exekutíva EÚ upozornila, že práve tento "diplomatický prístup" viedol k tomu, že Kanada od 1. mája čiastočne zrušila vízovú povinnosť pre Bulharov a Rumunov.

Komisia zároveň zdôraznila, že došlo k obnoveniu kontaktov s novou americkou vládou s cieľom dosiahnuť úplnú vízovú reciprocitu. EK spolupracuje s Washingtonom a s piatimi členskými štátmi Únie na spoločnom vyhlásení, ktoré by mali predstaviť na júnovom zasadnutí ministrov vnútra EÚ a USA. Američania potvrdili záväzok odstrániť víza pre občanov piatich krajín EÚ, ak tieto budú spĺňať kritériá stanovené v americkej legislatíve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok