Bottas dosiahol v Rusku prvé víťazstvo, Vettel zostal na čele

TA3 TASR
30.4.2017 15:51

Fínsky pilot Mercedesu Valtteri Bottas triumfoval na Veľkej cene Ruska MS F1 a dosiahol premiérový triumf v kariére. Na mestskom okruhu v Soči skončil na druhom mieste Nemec Sebastian Vettel na Ferrari, tretí finišoval jeho tímový kolega Fín Kimi Räikkönen.

Štart poznačila porucha

Vettel si zásluhou druhej priečky poistil vedenie v priebežnom poradí seriálu MS. Začiatok štvrtých pretekov sezóny museli traťoví organizátori posunúť, keďže Španiel Fernando Alonso ani nedorazil na štartový rošt a pre technické problémy odstavil svoj McLaren pred vstupom do boxovej uličky. Nasledovalo ďalšie zahrievacie kolo a až potom ostrý úvod.

Bottas ťažil z výborného štartu, keď sa niekoľko momentov po zhasnutí svetiel predral pred oboch jazdcov Ferrari. Hneď v prvom kole sa dostali do kolízie Francúz Romain Grosjean s Britom Jolyonom Palmerom a na trať muselo vyjsť safety car.

Po jeho odstúpení Bottas postupne zvyšoval svoj náskok na čele a po dvadsiatich kolách viedol pred Vettelom o viac ako päť sekúnd. Problémy s prehrievaním monopostu mal jeho tímový kolega Brit Lewis Hamilton, ktorý na štvrtom mieste zaostával.

Vettel nestihol zaútočiť

V polovici pretekov nasledovala postupná výmena pneumatík, väčšina jazdcov nasadila supermäkké gumy. V 37. kole sa Bottas dopustil chyby, keď v zákrute zablokoval kolesá, prebrzdil ľavú pneumatiku a na moment vyšiel mimo trate.

Vettel využil jeho zaváhanie a znížil stratu na necelé tri sekundy. Líder priebežnej klasifikácie MS naďalej zvyšoval tlak na vedúceho Fína a desať kôl pred koncom sa dostal na rozdiel jedinej sekundy.

K predbiehaciemu manévru sa však napriek snahe nedostal, Bottas si tesný náskok postrážil a vo svojej osemdesiatej Veľkej cene dosiahol premiérový triumf v kariére.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok