Rokovania o Brexite budú tvrdé, vyhlásila Mayová

TA3 TASR
30.4.2017 14:11

Britská premiérka Theresa Mayová uviedla, že rokovania o odchode Británie z EÚ budú náročné. Povedala to v rozhovore pre rozhlasovú stanicu BBC, v ktorom reagovala na závery mimoriadneho summitu EÚ, kde bola dosiahnutá dohoda o usmerneniach na rokovaniach s Britániou o Brexite.

Rokovania o Brexite budú tvrdé, vyhlásila Mayová
SITA/AP

Ako upozornila BBC, lídri EÚ prijatím súboru usmernení pre rokovania o Brexite vydali Britom varovanie, aby si nerobili ilúzie  o rýchlom dosiahnutí nového vzťahu s EÚ, aby si udržali prístup na trhy EÚ. Mayová vyhlásila, že na základe výsledkov summitu i vyhlásení jednotlivých lídrov EÚ sa domnieva, že "nastane okamih, keď budú tie rokovania o Brexite tvrdé." Dodala, že Británie preto podľa nej potrebuje "silné a stabilné" vedenie.

V rozhovore Mayová zopakovala svoje stanovisko, že bude pripravená ukončiť rokovania o brexite bez konečnej dohody, ak nebude spokojná s podmienkami ponúkanými Bruselom. Dodala, že sa chce usilovať aj o paralelné rokovania o odchode Británie z EÚ a o jej budúcich vzťahoch so zostávajúcimi 27 členskými štátmi.

EÚ však tento postup odmieta: rokovanie o budúcich vzťahoch EÚ pripúšťa až v prípade, že bude dosiahnutý "dostatočný pokrok" v rokovaniach o brexite. Mayová rozhodne odmietla aj kritiku, že jej vláda, pokiaľ ide o rokovania o brexite, "žije v inej galaxii" ako zvyšok EÚ a že ju preto čaká vytriezvenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok