Honorárna konzulka prišla o funkciu. Dôvodom je fotomontáž Tuska

TA3 ČTK
30.4.2017 11:46

Poľské ministerstvo zahraničia zbavilo funkcie honorárnu konzulku v USA, ktorá na sociálnych sieťach zverejnila fotomontáž s predsedom Európskej rady a bývalým poľským premiérom Donaldom Tuskom.

Honorárna konzulka prišla o funkciu. Dôvodom je fotomontáž Tuska
SITA/AP

Hovorí o hackeroch

Na obrázku bol v uniforme dôstojníka elitných nacistických jednotiek SS, informoval denník Gazeta Wyborcza. O ďalšom osude Marie Szonertovej-Biniendaovej rozhodne minister zahraničia Witold Waszczykovski, informovala agentúra PAP. Szonertová-Biniendaová odmieta zodpovednosť za zverejnenie obrázka. Jej účet na sociálnej sieti údajne napadli hackeri. Svoju funkciu, okrem iného, poskytla už v piatok k dispozícii. Zároveň sa však posťažovala, že proti nej médiá vedú “masívnu kampaň.“

Agentúra AP pripomenula, že jeden z Tuskových starých otcov krátko slúžil v druhej svetovej vojne v nemeckom Wehrmachte, čo politickí oponenti expremiérovi v minulosti často predhadzovali. Józef Tusk ale zrejme krátko po nástupe do nemeckej armády v roku 1944 dezertoval, lebo sa už po troch mesiacoch podieľal na činnosti poľskej exilovej armády.

Dlhodobé napätie

Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť dlhodobo brojí proti expremiérovi a bývalému predsedovi opozičnej Občianskej platformy Tuskovi. Pred časom sa vláda premiérky Beaty Szydlovej neúspešne snažila zabrániť jeho znovuzvoleniu do čela Európskej rady. Minulý týždeň musel Tusk vo Varšave vypovedať v kauze neschválenej spolupráce poľskej kontrarozviedky s tajnými službami iného štátu.

Prípad označil za spolitizovaný. Dlhodobé napätie panuje predovšetkým vo vzťahu Tuska a bývalého premiéra a súčasného predsesedu vládnej PiS Jaroslawa Kaczyńského, ktorý mu dáva za vinu podiel na smrti svojho brata Lecha. Prezident Lech Kaczyński zahynul pri leteckej katastrofe v roku 2010 v ruskom Smolensku. Szonertová-Biniendaová je manželkou Wieslawa Biniendy, člena komisie, ktorá sa na podnet vlády Beaty Szydlovej znovu zaoberá vyšetrovaním leteckého nešťastia v Smolensku, pri ktorom okrem prezidenta zahynulo ďalších 95 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok