Lídri EÚ schválili usmernenia pre Brexit, dominujú práva občanov

TA3 TASR
29.4.2017 13:56

Lídri 27 členských štátov Európskej únie sa dohodli na politických usmerneniach pre rokovania s Britániou o jej odchode z európskeho bloku. Na mimoriadnom summite v Bruseli ich prijali jednomyseľne. Podľa premiéra Roberta Fica Únia ukázala v otázke Brexitu jednotu a odhodlanie.

Uviedol to predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý predsedal rokovaniam, prostredníctvom svojho účtu na Twitteri. "Usmernenia boli prijaté jednomyseľne. Lídri 27 členských krajín prijali rozhodný a férový politický mandát pre rokovania o brexite," napísal Tusk.

Dohoda o usmerneniach znamená dvojfázový prístup, v rámci ktorého bude potrebné zaznamenať najskôr dostatočný pokrok pri hlavných témach rokovaní, ako sú občianske práva a finančné vyrovnanie, kým sa prikročí k druhej fáze, čiže k novej úprave obchodných vzťahov medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

Schválené politické usmernenia okrem prioritného dôrazu na práva občanov EÚ v Británii a vyrovnanie finančných záväzkov Londýna vyplývajúcich z britského členstva v EU, kladú dôraz aj na zamedzenie vzniku režimu tzv. "tvrdej hranice" medzi Írskom a Severným Írskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok