Objavili nový druh pavúka, v priemere má viac ako 20 centimetrov

TA3 ČTK
29.4.2017 08:51

Na severozápade Mexika objavili vedci nový, neobvykle veľký druh pavúka Califorctenus cacachilensis. Živočích má síce pomerne malé telo, ale s jeho dlhými nohami má v priemere približne 23 centimetrov.

Objavili nový druh pavúka, v priemere má viac ako 20 centimetrov
SITA/AP

Takisto ide o príbuzného najjedovatejšieho pavúka z Brazílie, ale pre človeka nie je nebezpečný. S odvolaním sa na mexických vedcov o tom informovala agentúra DPA.

"Keď som videla pavúka prvýkrát, udivila ma jeho veľkosť," povedala María Luisa Jimenezová z mexického výskumného centra Cibnor. "Ešte niekdy som nevidela tak veľkého pavúka," dodala.

Ľudia sa podľa vedcov nemusia obávať, hoci je príbuzný s najjedovatejším a útočným pavúkom z Brazílie, ktorého uhryznutie môže byť pre človeka smrteľné. "Takmer všetky pavúky sú jedovaté, ale len niektoré sú nebezpečné aj pre ľudí," povedal Jim Berrian z prírodovedeckého múzea v San Diegu.

"Jeden Califorctenus cacachilensis ma uhryzol a stále žijem. Jed sme ešte neanalyzovali, ale väčšina pavúkov tohto druhu nie je tak nebezpečná, ako spomínaný pavúk z Brazílie," doplnil.

Prvýkrát bol nový pavúk objavený v roku 2013 pri expedícii v horách neďaleko mesta La Paz v mexickom štáte Baja California Sur. Po štvorročnom výskume o ňom vyšiel článok v tohtoročnom čísle odborného časopisu Zootaxa.

Témy: Brazília Mexiko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok