Severná Kórea stupňuje napätie, napriek výzvam testovala raketu

TA3 TASR
29.4.2017 00:34

Bezpečnostná rada Organizácie spojených národov sa jednomyseľne zhoduje na potrebe odstránenia jadrových zbraní zo Severnej Kórey. Informoval o tom francúzsky veľvyslanec pri OSN Francois Delattre. Severná Kórea totiž opätovne testovala balistickú raketu. Skúšku ostro odsúdili viaceré štáty.

Zrejme zostala v krajine

O evidentne neúspešnej raketovej skúške informovala aj americká armáda, ktorá zároveň uviedla, že odpálená strela neprekročila územie Kórejskej ľudovodemokratickej republiky, priblížila na svojej webstránke spravodajská stanica BBC.

Podľa vyjadrenia juhokórejskej armády, vypálila KĽDR bližšie neurčenú strelu z oblasti ležiacej severne od metropole Pchjongjang, a síce "z provincie Južný Pchjongan smerom na severovýchod približne o 05.30 h (miestneho času)".

Na správu o neúspešnej raketovej skúške zareagoval aj americký prezident Donald Trump. "Severná Kórea znevážila priania Číny a jej vysoko uznávaného prezidenta, keď dnes, hoci neúspešne, odpálila raketu," napísal na svojom účte na sociálnej sieti Twitter.

Zisťujú typ rakety

Velenie juhokórejskej armády uviedlo, že raketa bola vo vzduchu niekoľko minút, pričom dosiahla maximálnu výšku 71 kilometrov. Kam až sa jej podarilo doletieť však zatiaľ nespresnilo. Soul zároveň informoval, že sa pokúša zistiť, o aký typ rakety išlo. 

Americký predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný, však podľa agentúry AP uviedol, že išlo pravdepodobne o raketu stredného doletu typu KN-17, ktorá sa pár minút po odpale rozpadla.  Samotná KĽDR sa doposiaľ k informáciám o neúspešnej raketovej skúške nevyjadrila.

Napätie eskaluje

K raketovej skúške došlo len niekoľko hodín po tom, ako americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson vyzval na pôde Bezpečnostnej rady OSN na uvalenie nových sankcií na Severnú Kóreu. Povedal pritom, že ak svetové spoločenstvo okamžite nezasiahne proti zbrojnému programu Pchjongjangu, bude to mať "katastrofálne" následky.

Napätie na Kórejskom polostrove eskaluje v dôsledku rozvíjania raketového a jadrového programu Severnej Kórey, s čím súvisia i dosiaľ najväčšie spoločné manévre USA a Južnej Kórey či vyslanie údernej skupiny amerických vojenských plavidiel do tejto oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok