Ukrajina získala vyše miliardu z vrecka exprezidenta Janukovyča

TA3 ČTK
28.4.2017 13:24

Ukrajina zabavila viac ako 1,4 miliardy dolárov, ktoré patrili bývalému ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi aj jeho spolupracovníkom. Banka Oščadbank peniaze previedla do štátnej pokladnice.

Ukrajina získala vyše miliardu z vrecka exprezidenta Janukovyča
SITA/AP

Peniaze investujú do armády

Informovala o tom agentúra Interfax s odkazom na ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Peniaze exprezidenta vo februári 2015 na účtoch zmrazila Štátna služba finančného monitoringu. O ich prepadnutí v prospech štátu rozhodol ukrajinský súd.

Porošenko tiež oznámil, že obnos peňazí chce Kyjev využiť na potreby ukrajinských ozbrojených zložiek. "Požiadal som parlament a vládu, aby spravili potrebné zmeny v štátnom rozpočte a použili zabavenú čiastku na potreby ukrajinskej armády, národnej gardy, bezpečnostných zložiek a pohraničnej služby," povedal prezident.

Exprezident sa skrýva v Rusku

Janukovyčove zdroje chce Porošenko použiť na stavbu továrne na výrobu munície, nákup moderných rádiokomunikačných zariadení, radarov na detekciu delostreleckých striel a dronov a na výstavbu ubytovní pre vojakov.

Exprezident sa v súčasnosti skrýva v Rusku, kde utiekol s pomocou ruskej tajnej služby po násilnom prevrate vo februári 2014. Pri bojoch demonštrantov s políciou vtedy v Kyjeve zahynulo približne sto ľudí. Okrem peňazí na ukrajinských účtoch zmrazila štátna služba aj exprezidentove aktíva vo Švajčiarsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok