Medicejská kaplnka vo Florencii ukrývala renesančné tajomstvo

TA3 ČTK
27.4.2017 08:37

Stovky rokov ukrývala Medicejská kaplnka vo Florencii renesančné tajomstvo. Pod padacími dverami, ktoré sa nachádzali pod komodou, riaditeľ múzea a jeho kolegovia objavili miestnosť plnú uhlových a kriedových kresieb.

Medicejská kaplnka vo Florencii ukrývala renesančné tajomstvo
ilu foto SITA/AP

Narazili na desiatky kresieb

Podľa niektorých odborníkov ide o prácu veľkého renesančného umelca, architekta, maliara a sochára Michelangela Buonarrotiho. Po viac ako 30 rokoch od objavenia kresieb, ktoré verejnosť bežne vidieť nemôže, ich zachytil fotograf časopisu National Geographic Paolo Woods.

Miestnosť v roku 1975 našiel vtedajší riaditeľ múzea a jeho kolegovia, keď hľadali, kadiaľ by turisti mohli z kaplnky vychádzať. Krátko nato začali experti strhávať sadru, ktorá bola na stenách, aby zistili, či sa pod ňou niečo neukrýva.

Narazili na desiatky kresieb, ktoré sa podobajú niektorým známym dielam Michelangela - napríklad Zmŕtvychvstanie Krista či jeho stvárnenie Lédy s labuťou. Miestnosť nie je kvôli ochrane kresieb prístupná verejnosti. Experti veria, že kresby zahŕňajú dokončené aj nedokončená diela. Iní ale tvrdia, že o prácu Michelangela asi nejde. Kresby nie sú podpísané a niektoré z nich sú údajne príliš amatérske.

Kto ich nakreslil?

William Wallace z Washingtonskej univerzity v St. Louis povedal National Geographic, že ​​Michelangelo bol príliš známy na to, aby jeho diela boli takto schované. Verí, že kresby vznikli o pár rokov skôr - v čase stavby novej sakristie okolo roku 1520.

Tá sa stala mauzóleom alebo pohrebnou kaplnkou slávneho rodu Mediciovcov, ktorý vo Florencii vládol viac ako 300 rokov, a je považovaná za Michelangelovo majstrovské dielo. Wallace síce pripúšťa, že niektoré kresby naozaj môžu byť Michelangelovým dielom, verí však, že mnoho z nich počas prestávok nakreslili jeho asistenti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok