Macron zavítal do továrne, namiesto vrelého privítania ho vypískali

TA3 SITA
27.4.2017 07:21

Francúzsky prezidentský kandidát Emmanuel Macron zavítal do továrne v Amiens na severe Francúzska. Namiesto vrelého privítania ho však robotníci v jeho rodnom meste vypískali a skandovaním prejavili hlasnú podporu jeho súperke z Národného frontu Marine Le Penovej.

Macron zavítal do továrne, namiesto vrelého privítania ho vypískali
SITA/AP

Dorazila aj Le Penová

Prekvapivý incident podnietila samotná Le Penová. Tá totiž dorazila na miesto neohlásene ešte pred Macronom a kým jej súper rokoval so zástupcami odborov o plánovanom zatvorení továrne, ona sa zhovárala so štrajkujúcimi robotníkmi, pričom s viacerými sa aj odfotografovala.

"Každý vie, na akej strane je Emmanuel Macron – on je na strane korporácií. Ja som na strane zamestnancov, tu na parkovisku, a nie v reštauráciách v Amiens," citovala Le Penovú na svojej webstránke televízia al-Džazíra.

Tesne po jej odchode pred štrajkujúcich zamestnancov továrne predstúpil aj samotný Macron, hoci to pôvodne nemal v pláne. Svoju pravicovú súperku obvinil z cynického zneužitia situácie na politické účely a dodal, že je dôležitejšie pracovať na dlhodobom riešení, ktoré továrni pomôže, než hnať sa za lacnými bodmi pred televíznymi kamerami.

V úlohe favorita

Na svojom účte na sociálnej sieti Twitter zároveň napísal, že zatiaľ čo Le Penová strávila na parkovisku so svojimi prívržencami pred kamerami dovedna desať minút, on asi hodinu a štvrť rokoval s odborármi bez prítomnosti médií. Zmienenú továreň na výrobu sušičiek prevádzkuje firma Whirlpool, ktorá plánuje zariadenie v Amiens zatvoriť a výrobu presunúť do Poľska.

Podľa stanice BBC je stredajšia potýčka príznačná pre druhé kolo kampane, v ktorom sa iniciatívy zjavne chopila práve Le Penová. Niektorí Macronovi prívrženci pritom svojho kandidáta nabádajú, aby vyvinul väčšiu snahu a nespoliehal sa priveľmi na prieskumy verejnej mienky, ktoré ho stavajú do úlohy favorita. Druhé kolo francúzskych prezidentských volieb sa uskutoční 7. mája.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok