Uchádzate sa o eurofondy? Po novom vám ušetria čas aj peniaze

TA3 TASR
24.4.2017 14:41

Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini spúšťa v spolupráci s ministerstvom hospodárstva pilotný projekt v oblasti čerpania eurofondov. Ide o prvú elektronickú výzvu, ktorú žiadatelia môžu vypĺňať v informačnom systéme a posielať prostredníctvom elektronickej schránky.

Spúšťajú prvú elektronickú výzvu

Žiadať o nenávratný finančný príspevok z eurofondov by malo byť jednoduchšie. Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu spolu s ministerstvom hospodárstva totiž spúšťajú prvú výzvu s možnosťou elektronického podania žiadosti. Žiadatelia už nebudú musieť predkladať doklady, ktoré vedia úrady získať medzi sebou. Ušetria tak čas aj peniaze.

Počet povinných príloh k žiadosti o príspevok sa výrazne zníži. Kým doteraz musel žiadateľ predkladať viaceré potvrdenia od štátnych orgánov a inštitúcií, po novom budú riadiace orgány tieto údaje získavať z dostupných zdrojov. Ide o výpis z obchodného registra, potvrdenie z daňového úradu, zdravotných poisťovní, Sociálnej poisťovne, výpis z registra trestov, potvrdenie z inšpektorátu práce či účtovné závierky.


„Všetky tieto informácie a doklady štát už dávno vo svojich registroch má, a preto si ich pri žiadostiach o európske peniaze kedykoľvek sám vyžiada a sám si ich skontroluje. To znamená, predkladatelia už nebudú musieť predkladať tento veľký zoznam príloh a nebudú musieť behať po úradoch, platiť za potvrdenia a tieto prikladať,“ uviedol vicepremiér Peter
Pellegrini zodpovedný za eurofondy na tlačovej konferencii v Bratislave.

Pripraví, podpíše a pošle

Zároveň sa zavádza elektronické podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok. Žiadateľ pripraví žiadosť spolu s prílohami elektronicky v informačnom systéme pre eurofondy, podpíše ju kvalifikovaným elektronickým podpisom a pošle ju prostredníctvom svojej elektronickej schránky na www.slovensko.sk riadiacemu orgánu.

„Môže tak urobiť hocikedy, v noci, nadránom, z hociktorého miesta na svete. Vyhne sa mnohým formálnym pochybeniam a ušetrí aj množstvo času a peňazí. V prípade, že by sme predpokladali rovnaký počet žiadostí ako v predchádzajúcom programovom období, len z titulu odstránenia povinných príloh a povinnosti zasielať hŕby papierov ministerstvám môže dôjsť k úspore v rozmedzí 6 až 8 miliónov eur, ktoré zostanú v rukách žiadateľov,“ vyčíslil Pellegrini.

Prvú elektronickú výzvu pripravilo ministerstvo hospodárstva. Nový postup môžu využiť žiadatelia o prostriedky z Operačného programu Výskum a inovácie v rámci Výzvy na podporu malých a stredných podnikov v kreatívnom priemysle. Podnikatelia v Bratislavskom kraji budú môcť získať od 20.000 do 200.000 eur. Celkovo sú na projekty vyčlenené 4 milióny eur. Výzva bude vyhlásená v piatok 28. apríla.

„Ministerstvo hospodárstva má v rámci svojich kompetencií aj znižovanie administratívnej záťaže pre podnikateľov a to je taká prvá lastovička, ktorou chceme predstaviť ďalší, väčší súbor opatrení pre znižovanie administratívnej záťaže,“ doplnil šéf rezortu Peter Žiga. Pripomenul, že od roku 2004 vzrástol počet príloh pri žiadostiach o eurofondy z piatich na dnešných zhruba 20.

Tieto pravidlá budú platiť pre každú ďalšiu výzvu, ktorú zastrešuje ministerstvo hospodárstva, rozpracovaná je elektronická výzva pod ministerstvom práce. Do budúcna by sa mali pripojiť aj iné rezorty, a to nielen pri čerpaní eurofondov, ale aj pri bežných dotačných schémach. „Toto sa stane povinnosťou v najbližších mesiacoch, najneskôr v lete už musia byť všetky výzvy schopné prijímať podania elektronicky,“ avizoval Pellegrini.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok