Čo museli splniť francúzski prezidentskí kandidáti a čo platí pre voličov

TA3 TASR
23.4.2017 06:00

O hlasy francúzskych voličov sa uchádza 11 prezidentských kandidátov. Na to, aby mohli kandidovať, museli splniť niekoľko podmienok. A jasné pravidlá platia aj pre viac než 47 miliónov voličov.

Čo museli splniť francúzski prezidentskí kandidáti a čo platí pre voličov
SITA/AP

Mandát skrátili o dva roky

O prezidentský úrad sa môže uchádzať francúzsky občan starší ako 18 rokov, ktorý musí mať za sebou vojenskú alebo civilnú službu. Na potvrdenie kandidatúry musí získať 500 podpisov od priamo volených verejných činiteľov – napríklad starostov, poslancov francúzskeho alebo európskeho parlamentu, ktorých je celkovo približne 47.000. Päť stoviek podpisov musí byt z najmenej 30 rôznych departementov alebo francúzskych zámorských oblastí. Cieľom opatrenia je zredukovať počet prezidentských kandidátov.

Na základe referenda o zmene ústavy z roku 2000 sa skrátil prezidentský mandát zo siedmich na päť rokov. Ústavnej rade musí prezidentský kandidát predložiť majetkové priznanie, ktoré je následne zverejnené. Kandidát sa tiež zaväzuje, že v prípade zvolenia do úradu podá majetkové priznanie i na konci funkčného obdobia. Tiež si musí viesť účet vyhradený na prezidentskú kampaň, ktorý je podrobený kontrole.

Voliť môžu francúzski občania, ktorí najneskôr deň pred voľbami dovŕšili 18 rokov. Hlasovať môžu aj Francúzi žijúci v zahraničí, ak sa do konca minulého roka ohlásili na príslušnom veľvyslanectve. Svoj hlas odovzdajú na francúzskej ambasáde. V Amerike, francúzskej Polynézii a zámorských oblastiach Francúzi volili už v sobotu.

V uliciach hliadkujú policajti i vojaci

Celkovo volí viac než 47 miliónov Francúzov v 66.546 volebných miestnostiach. Tie budú otvorené do 19.00 h večer. Okolo volebných miestností hliadkuje viac ako 50.000 policajtov a vojakov. Francúzsko posilnilo aj kybernetickú bezpečnosť, aby zabránilo prípadným útokom hakerov pri odosielaní výsledkov z jednotlivých volebných miestností.

Všetky čiastkové výsledky zhromaždia a spätne overia na ministerstve vnútra. Oficiálne výsledky ohlási Ústavná rada v stredu 26. apríla.
Ak ani jeden z 11 kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov, čo je podľa prieskumov pravdepodobné, dvaja najúspešnejší kandidáti postúpia do druhého kola, ktoré bude 7. mája.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok