Takto vyzerá silné zemetrasenie hlboko pod morskou hladinou

TA3
23.4.2017 19:55

Potápačom, ktorí chceli prebádať morské dno v Tichom oceáne, sa podarilo vytvoriť unikátne video. Hlboko pod vodou ich totiž zastihlo silné zemetrasenie.

Takto vyzerá silné zemetrasenie hlboko pod morskou hladinou
Youtube

Asi 20 metrov pod hladinou

Skupina potápačov chcela preskúmať vody pri pobreží Filipín. Práve v tom momente však oblasť zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou približne 5,7. Potápači plánovali ponor do hĺbky 42 metrov, ale keď sa dostali do polovice, dezorientovala ich tlaková vlna.

Zmenu tlaku vraj pocítili v ušiach a začalo sa im ťažko dýchať. Podľa vlastných slov zároveň počuli, ako hučia skaly pod nimi. Celé morské dno sa hýbalo.

"Cítil som, akoby sa obrovská vrtuľa otočila priamo nad nami," uviedol jeden z partie Jan Paul Rodriguez, ktorý zároveň mal aj kameru.

Nebezpečný Ohnivý kruh

Na pevnine zaznamenávali zemetrasenie 20 minút a prístroje zaznamenali magnitúdu 5,0 až 5,9. Hoci epicentrum bolo v provincii Batangas na juhu hlavného filipínskeho ostrova Luzon, jeho silu pocítili aj v 100 kilometrov vzdialenom hlavnom meste. Aby sa manilskí úradníci dostali do bezpečia, v panike utekali z kancelárií vo výškových budovách.

Tichomorská oblasť pri Filipínach sa nachádza v takzvanom Ohnivom kruhu - ťažko skúšanom teritóriu, kde prírodné živly ukazujú svoju silu pravidelne. Extrémne prírodné procesy sú následkom pohybov a stretu tektonických platní. 90 percent všetkých zemetrasení na svete sa odohrá práve tu a nezvyčajná nie je ani sopečná aktivita.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok