Le Penová sa podľa prieskumu nemusí dostať do druhého kola

TA3 TASR
20.4.2017 10:19

Tri dni pred prvým kolom prezidentských volieb vo Francúzsku zostáva ich favoritom centrista Emmanuel Macron. Jeho hlavná rivalka Marine Le Penová dostala podporu len 22 percent respondentov.

Zostane pred bránami druhého kola?

Z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút Harris Intercative a zverejnil portál France Info, vyplýva, že Macrona by volilo 25 percent voličov. Le Penová získala spomínaných 22 percent. O tretie miesto sa delia ľavičiar Jean-Luc Mélenchon a konzervatívec Francois Fillon, ktorí dostali zhodne po 19 percent hlasov.

Politológovia v tejto súvislosti upozorňujú, že vzhľadom na možnú štatistickú chybu v prieskume je reálne, že jeden z dvojice Mélenchon-Fillon by sa mohol dostať do druhého kola volieb.

Hamon vypadol z hry

Ďaleko za touto štvoricou je socialista Benoit Hamon, ktorý podľa prieskumu zaznamenal ďalší odlev z tábora svojich priaznivcov. Momentálne je pripravených voliť ho len 7,5 percenta respondentov, pričom ešte začiatkom februára mal 14-percentnú podporu.

Prezidentské voľby vo Francúzsku sa uskutočnia v dvoch kolách - prvé sa koná túto nedeľu 23. apríla a druhé, rozhodujúce, 7. mája. O funkciu hlavy štátu sa uchádza celkovo 11 kandidátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok