Účastníci Veľkého protikorupčného pochodu zaplnili Námestie SNP

TA3 SITA TASR
18.4.2017 14:13

Na "Veľký protikorupčný pochod" prišli do bratislavského centra tisícky ľudí. Okrem tohto podujatia sa v hlavnom meste uskutočnili aj ďalšie dve akcie sympatizantov vojnového Slovenského štátu. Udalosti sme s vami sledovali online.

Online sme ukončili.

20:15 Verejné zhromaždenia, ktoré sa uskutočnili v Bratislave, prebehli bez mimoriadnych incidentov, informoval o tom bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

"Prípady narušenia verejného poriadku zo strany účastníkov zhromaždení sme nezaznamenali," uviedol Szeiff. Podľa jeho slov bezpečnostnú situáciu na území hlavného mesta v súčasnosti polícia naďalej monitoruje. Do bezpečnostných opatrení sa zapojili policajti z radov poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície, ale aj mestská polícia.

19:30 Účastníci protestného zhromaždenia sa pokojne rozišli.

19:15 Organizátori na záver protestu prečítali memorandum s požiadavkami, ktoré odovzdali v podateľni úradu vlády.

"Naivne dúfame, že tento náš hlas bude vypočutý. Veríme, keďže je to čisto študentská iniciatíva, že to prebudí svedomie u niektorých ľudí a niečo sa pohne," skonštatovala Karolína Farská.

18:20 Pred účastníkmi pochodu postupne vystúpili rapper Vec, skupina Para, niekoľko študentov, herec Maroš Kramár, bývalý policajt Jozef Žatko, Zuzana Hlávková aj Anna Remiášová.

18:00 Podľa odhadu organizátorov, ako aj príslušníkov bratislavskej mestskej polície, sa pochodu zúčastnilo zhruba 5000 ľudí. Účastníci pochodu kričali heslá - "skutok sa stal", "chceme lepšiu krajinu" či "nie je nám to jedno". Akcie sa zúčastnilo aj viacero známych osobností spoločenského a kultúrneho života. "Obávam sa, že nie, to je na tom najsmutnejšie. Ak áno, bol by som veľmi rád," reagoval na otázky novinárov, či pochod niečo zmení, herec Maroš Kramár.

17:30 Dav protestujúcich dorazil na Námestie SNP. "Dosť bolo Fica!" skandujú ľudia.

17:00 V týchto chvíľach sa na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí začína protikorupčný protest. Počasie je nevyspytateľné, občas prší.

Organizátori vyzývajú zúčastnených, aby "boli mierumilovní". Pochod sa má podľa nich neskôr presunúť na námestie SNP a okolo 19:00 by sa mali zúčastnení "v pokoji rozísť".

16:15 Prezident vojnovej Slovenskej republiky Jozef Tiso bol mučeníkom slovenského národa, ktorý sa presne pred 70 rokmi stal obeťou justičnej vraždy. Vyhlásila to poslankyňa Natália Grausová (ĽSNS) pri Tisovom hrobe na Martinskom cintoríne a zopakovala to aj v parku za Justičným palácom, kde popravenému prezidentovi postavilo asi 30 priaznivcov improvizovaný pomník.

Grausová za hlavného iniciátora a strojcu Tisovej smrti označila Edvarda Beneša. "Ak si niekto zaslúžil súd a povraz, bol to práve Beneš. Zapredal nás Stalinovi a boľševikom," odkázala.

Študentom, ktorí sa chystajú na pochod proti korupcii, Grausová odporučila, aby sa prišli pokloniť práve Tisovi, pretože on nikdy nevzal úplatok a svoj plat rozdal chudobným. Novinárom, ktorí Tisa neuznávajú, zase poslankyňa odkázala, aby sa zobudili, doplnili si znalosti z histórie a neverili všetkému, čo im ľudia nenávidiaci Slovensko hovoria.

15:50 Igor Matovič sa na protikorupčnom proteste nezúčastní. Šéf OĽaNO, ktorého pred niekoľkými dňami obviňovali z toho, že za protestom stojí, vraj nechce dávať zámienku na jeho diskreditáciu.

15:40 Prvé zo zhromaždení prívržencov vojnového Slovenského štátu, ktoré polícia vyhodnocuje ako "rizikovejšie", sa začalo na Martinskom cintoríne. Ku hrobu Jozefa Tisa prišlo niekoľko desiatok ľudí. Druhé zhromaždenie ohlásili k Justičnému palácu.

15:00 Organizátori pochodu spísali memorandum s požiadavkami, ktoré odovzdajú v podateľni úradu vlády. Ako informovali na brífingu, zhodli sa na štyroch požiadavkách. Prvou je odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, policajného prezidenta Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Druhou je zrušenie Mečiarových amnestií. Treťou požiadavkou je vyšetrenie káuz z obdobia vlády Vladimíra Mečiara. V rámci poslednej požiadavky požadujú študenti vyšetriť kauzy Gorila a Bašternák.

"Pochod organizujeme preto, lebo sme frustrovaní zo situácie na Slovensku," uviedol organizátor Dávid Straka s tým, že požiadavky považuje za legitímne. "Majú svoju logiku," zdôraznil. Korupcia podľa neho núti čoraz viac mladých k tomu, aby z odišli zo Slovenska, a túto situáciu treba zmeniť. "Chceli sme ukázať, že máme nejaký názor, že to podľa nás nie je správne. Stretli sme sa s tým, že taký názor má oveľa viac ľudí," povedala ďalšia z organizátorov Karolína Farská.

V memorande podľa nej nie je uvedený termín, dokedy by požiadavky študentov mali byť splnené. "Ďalší sled udalostí záleží od toho, ako táto akcia dopadne," skonštatovala. Organizátori podľa Farskej trvajú na tom, že pochod je občianskou iniciatívou a na organizovaní sa nepodieľal žiadny politik.

14:30 Politický analytik Eduard Chmelár na Facebooku napísal dlhý text, v ktorom vysvetľuje, prečo sa protikorupčného pochodu nezúčastní.

14:10 Pochod by sa mal začať na bratislavskom Hviezdoslavovovom námestí o 17:00. Podľa Facebooku sa ho chce zúčastniť vyše 11-tisíc ľudí. Dav by sa mal neskôr presunúť cez Jesenského ulicu a Štúrovu ulicu na námestie SNP.

14:00 Na protikorupčný pochod sa napriek jeho deklarovanej apolitickosti chystá viacero politikov, napríklad Lucia Nicholsonová alebo Martin Poliačik zo SaS.

13:45 Súčasne s protikorupčným pochodom budú v hlavnom meste aj dve ďalšie zhromaždenia, ktoré polícia označila za rizikovejšie. Zvolávajú ich ľudia pri príležitosti výročia úmrtia Jozefa Tisa. Polícia vraj nestrpí žiadne extrémistické prejavy na verejnosti. 

„Polícia má informácie, že skupiny jednotlivcov práve z týchto zhromaždení budú chcieť narušiť pochod proti korupcii,“ informoval viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel Ábel s tým, že strážcovia zákona prijímajú adekvátne opatrenia.

13:30 Organizátori pochodu proti korupcii, študenti strednej školy Karolína Farská a Dávid Straka, odmietajú spojenie s politikou. „Od začiatku do konca chceme zostať apolitickí, a to z hľadiska osôb, ale aj organizácií, ktorí sa na prípravách podieľajú. V žiadnom prípade nie sme vedení politickou stranou, nespolupracujeme so žiadnym politikom a nie sme ani súčasťou nikoho politickej kampane," uviedli vo svojej tlačovej správe.

Ich cieľom je „vyjadriť nespokojnosť s tým, že dôsledky korupcie musia znášať ľudia, ktorí si od tohto štátu zaslúžia dôstojnosť, pravdu, slušnosť či spravodlivosť". V duchu týchto hodnôt chcú naďalej vystupovať a organizovať pochod. „Striktne však odmietame akékoľvek extrémistické, násilné a vulgárne prejavy, pretože s nimi nesúhlasíme a navyše môžu ešte viac poškodiť ďalších slušných ľudí. Sme presvedčení, že práve neustále sa zväčšujúci počet ľudí, ktorých zaujíma osud tejto krajiny, nám najlepšie pomôže vyjadriť silu našich postojov," píšu ďalej.

sdfdfdfdfdsdfdsfsdf_0a000002-0043-ae76.jpg

13:00 Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič odmietol obvinenia, že stojí za myšlienkou zorganizovať pochod. Vyhlásil to po tom, čo sa na blogu portálu pravda.sk objavila fotografia, na ktorej je Matovič s mladými ľuďmi, medzi ktorými je aj jeden z organizátorov protikorupčného protestu Michal Karlubík. Autorom blogu je osoba vystupujúca pod pseudonymom tribunaludu. 

„Neviem, pán Karlubík, či to bol študent, ktorý prišiel pred Bonaparte. Neviem. Nevidel som ten blog. Držím palce týmto aktivistom alebo študentom, ktorí to organizujú. Je mi veľmi sympatické, že mladí ľudia dokázali niečo také zorganizovať, aj keď sami tvrdia, že ich prekvapil záujem,“
povedal Matovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok