PR správa

BILLA ide ekologickou cestou. Spúšťa nabíjacie elektrostanice pre elektromobily

PR
10.4.2017 12:52

Spoločnosť BILLA urobila významný krok smerom k osvete ekologických trendov. Ponúkne svojim zákazníkom možnosť bezplatného dobitia elektromobilov na špeciálne vyhradených elektrostaniciach.

BILLA ide ekologickou cestou. Spúšťa nabíjacie elektrostanice pre elektromobily

Toto opatrenie je jedným zo série energeticky úsporných riešení, aké sa BILLA snaží dlhodobo zavádzať do svojich prevádzok so zreteľom na ochranu životného prostredia.

Od 1. januára 2016 začala v spoločnosti BILLA implementácia medzinárodnej normy ISO 50 001, zakončená získaním certifikátu vo februári 2017. Zmyslom normy je kontinuálny proces zlepšovania hospodárenia s energiami.

Proces implementácie normy ISO 50 001 v Bille bližšie rozvádza generálny riaditeľ BILLA Slovensko Dariusz Bator: „Zaviedli sme novú energetickú politiku spoločnosti, v ktorej sa zaväzujeme dlhodobo znižovať našu spotrebu energie a zvyšovať energetickú účinnosť. Stanovili sme si ambiciózne energetické ciele, a to: zníženie spotreby elektriny medzi rokmi 2012 a 2022 o 20 % (kWh/m2), ako aj zníženie špecifických emisií CO2 medzi rokmi 2012 a 2022 o 30 % (kg CO2/m2).“

K zhmotneniu ekologických vízií spoločnosti prispievajú viaceré, už zavedené, opatrenia. V uplynulom roku BILLA zrecyklovala 3200 ton papiera a 200 ton plastu. Dôležitý progres predstavuje aj zníženie spotreby energetickej energie v predajniach Billy – od roku 2015 ide až o 6-percentný pokles, čo znamená ušetrenie 3 320 000 kWh elektrickej energie. Pre ilustráciu, taká je priemerná ročná spotreba energie v desiatich predajniach Billy.

Používanie a podporovanie obnoviteľných zdrojov energie posilňuje pozíciu Billy ako spoločnosti, ktorá sleduje svetové ekologické trendy a usiluje sa o ich integráciu aj na lokálnej úrovni. „Na našej centrále na Bajkalskej ulici v Bratislave sme vybudovali prvé nabíjacie stanice pre elektromobily,“ uvádza Bator. Zákazníkov Billy, ktorí sa túto nadštandardnú službu rozhodnú využiť, poteší informácia, že nabíjanie nie je spoplatnené a nabíjacie stanice dokážu v jednom momente plnohodnotne nabíjať naraz až 4 elektromobily.

BILLA má momentálne k dispozícii dva elektromobily, ktoré fungujú ako služobné vozidlá pre zamestnancov centrály. V blízkej budúcnosti spoločnosť plánuje vybudovať nabíjacie stanice aj v ďalších slovenských mestách, a počíta sa tiež s rozšírením vozového parku o ďalšie elektromobily.

„Sme si vedomí dosahu nášho správania na životné prostredie, aj z tohto dôvodu sme schválili akčný plán, ktorý ráta s preinvestovaním 5 miliónov eur v horizonte najbližších dvoch rokov na zvýšenie energetickej efektívnosti v už existujúcich predajniach,“ pokračuje Bator. „Nestačí nakúpiť len nové efektívnejšie a úspornejšie zariadenia. Potrebujeme zmeniť myslenie ľudí, ktorí s týmito technológiami manipulujú, aby si uvedomili ich priamy vplyv na spotrebu energií. Z tohto dôvodu prebiehajú v Bille školenia zamestnancov s cieľom ekologickej edukácie. Zavedenie medzinárodnej normy ISO 50001 bude úspešné vtedy, keď zamestnanci začnú rozmýšľať o šetrnom správaní aj po príchode domov. Ide o komplexnú zmenu myslenia, životné prostredie nám nesmie byť ľahostajné.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok