Figeľ navrhol iný spôsob, akým by sa mohli zrušiť Mečiarove amnestie

TA3 TASR
29.3.2017 12:53

Mečiarove amnestie by mali zrušiť priamo občania v referende o ústavnom zákone. Myslí si to bývalý predseda KDH Ján Figeľ, ktorý v minulosti v parlamente presadzoval zrušenie Mečiarových amnestií.

Figeľ navrhol iný spôsob, akým by sa mohli zrušiť Mečiarove amnestie
SITA/Marko Erd

Vylúčil právnu neistotu

"Existuje cesta k zrušeniu Mečiarových amnestií bez spochybňovania suverenity ústavodarnej moci Národnej rady, bez zbytočného medzičlánku a bez právnej neistoty. Tou cestou je schválenie ústavného zákona o zrušení Mečiarových amnestií spolu s uznesením Národnej rady o vyhlásení referenda a jeho následné platné uskutočnenie," uviedol Figeľ, ktorý rozumie pochybnostiam ohľadom koaličného riešenia zrušenia amnestií.

O koaličných návrhoch rokuje parlament v zrýchlenom režime a mohol by o ňom rozhodnúť už vo štvrtok 30. marca. Podľa Figeľa vytvára oprávnené otázniky o zámere niektorých navrhovateľov, ako aj o scenároch následného vývoja. Návrhy koalície pozostávajú z viacerých zmien.

Národná rada SR má dostať v Ústave SR právomoc zrušiť amnestie a milosti prezidenta SR. Následne by mohla pristúpiť k zrušeniu Mečiarových amnestií. Rozhodnutie parlamentu má potom preskúmať Ústavný súd SR. Keď ho odobrí, bude platné. Opozícia má viaceré pripomienky, ktorými podmieňuje podporu návrhom.

Išlo by o historický zlom

Riziko nedostatočnej účasti občanov na ratifikačnom referende považuje Figeľ za menšie a prijateľnejšie ako všetky riziká vládneho návrhu a "špekulatívnych kompromisov". Zdôrazňuje, že charakter štátu, kvalita demokracie a zameranie politiky je v rukách občanov.

"Referendum môže byť historickým zlomom v prospech lepšej perspektívy Slovenska tak, ako ním boli voľby roku 1998, ktoré prišli po štátnych zločinoch a mocenských, protiústavných manipuláciách včítane zmareného referenda o priamej voľbe prezidenta," doplnil Figeľ.

Zároveň si myslí, že ratifikačné hlasovanie občanov o kľúčovom ústavnom zákone parlamentu posilní v ľuďoch vedomie vlastníctva demokracie a základných práv a vplyvu na verejnú moc a spravodlivosť v štáte. "A práve to dnes naša krajina veľmi potrebuje," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok