SOV a SPV plánujú spoluprácu na viacerých frontoch

TA3 SITA
28.3.2017 23:03

Čelní predstavitelia Slovenského olympijského výboru a Slovenského paralympijského výboru v utorok predpoludním podpísaním memoranda spečatili spoločné plány do budúcnosti.

Logická spolupráca

Na bližšej spolupráci sa dohodli v niekoľkých rovinách. Jednou z nich je projekt spoločného Slovenského domu na blížiacich sa vrcholných podujatiach. Už o necelý rok sa totiž v kórejskom Pjongčangu uskutočnia zimné olympijské hry a po nich aj zimné paralympijské hry, o dva roky neskôr bude japonské Tokio hostiť OH aj PH.

„Naše záujmy a obsah činnosti sa v mnohom prekrývajú - či už ide o zabezpečovanie prípravy a účasti na vrcholných podujatiach a s tým súvisiace zázemie v podobe Slovenského domu v dejisku hier, zabezpečovanie marketingových zdrojov na činnosť našich organizácií, celkové riešenie legislatívnych otázok aj systému financovania slovenského športu, alebo aj o ďalšie veci,“ povedal prezident Slovenského olympijského výboru Anton Siekel a doplnil: „SOV aj SPV majú v štruktúre slovenských športových organizácií špecifické postavenie, preto je naša spolupráca logická.“

Tým sa však plánovaná spolupráca ani zďaleka nekončí. SOV a SPV chcú koordinovať svoje úsilie v oblastí legislatívy či na podporu slovenskej reprezentácie. „Je to mimoriadne dôležité s ohľadom na situáciu po prijatí nového zákona o športe. Podpis tohto memoranda je posun k novej spolupráci so Slovenským olympijským výborom obdobne, ako je to na medzinárodnej úrovni. V systéme slovenského športu ide o dve veľmi dôležité športové inštitúcie. Jedným z našich hlavných cieľov je práve výraznejšie prepojenie spoločných činností,“ poznamenal predseda SPV Ján Riapoš.

Popasovali sa s osudom

Bližšiu spoluprácu vítajú aj samotní športovci medzi olympionikmi aj paralympionikmi. „Na výraznejšie prepojenie zdravých a nás, zdravotne znevýhodnených športovcov, som zvyknutá z klubu. Deviaty rok som členkou ŠCP, vytvárajú nám rovnaké podmienky a som rada, že už aj na najvyššej úrovni bude spolupráca výraznejšia,“ povedala úspešná strelkyňa Veronika Vadovičová, viacnásobná paralympijská víťazka. 

Zuzanu Rehák Štefečekovú ako dvojnásobnú striebornú olympijskú medailistku v trape teší, že medzi verejnosťou čoraz viac rezonuje rovnocennosť zdravých a zdravotne znevýhodnených športovcov. „Úspechy nás, zdravých športovcov, majú obrovskú cenu. Ešte cennejšie je však to, že naši kamaráti a kolegovia sa dokázali popasovať s osudom, čo by nie každý zvládol, dosahujú svetové úspechy a vyhrávajú paralympiády. Majú môj obrovský obdiv,“ myslí si skúsená športovkyňa.

Slovenské olympijské a športové múzeum, ktoré má pod patronátom SOV, zatiaľ nemá stálu expozíciu, v jeho zbierke je však viacero cenných exponátov. Teraz medzi ne pribudnú aj vzácne artefakty od paralympionikov. Spolupráca medzi SOV a SPV je naplánovaná aj na pôde Klubu fair play SOV pri aktivitách na propagáciu čistého športu, čestnej hry a príkladného správania ľudí pôsobiacich v športe a okolo neho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok