Vo Varšave rokovala V4, Fico varoval pred životnou chybou Únie

TA3 ČTK
28.3.2017 15:28

Budúce právne postavenie občanov EÚ v Británii a finančné záväzky Spojeného kráľovstva voči európskej dvadsaťsedmičke sú témami, ktoré budú prioritou krajín V4 pri rokovaniach o tzv. Brexite. Na rokovaní vo Varšave sa na tom zhodli premiéri Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska.

Snažia sa o usporiadaný odchod

Šéfovia stredoeurópskych vlád tiež opätovne odmietli spájanie debaty o migrácii s návrhmi na krátenie dotácií krajinám, ktoré odmietajú prijímať utečencov. Vyšehradská štvorka sa usiluje o usporiadaný odchod Británie z Únie, vyváženú dohodu a priateľské vzťahy medzi Londýnom a dvadsaťsedmičkou po takzvanom Brexite, uviedla poľská premiérka Beata Szydlová.

V súvislosti s odchodom Británie by sa malo podľa nej hovoriť aj o ďalšie reforme EÚ. Štáty Vyšehradskej štvorky chcú čo najviac ovplyvniť mandát vyjednávačov, aby obsahoval aj záujmy strednej Európy, zdôraznil český premiér Bohuslav Sobotka.

Hovorili aj o migrácii

Jedným z hlavných záujmov je podľa Sobotku aj udržanie prístupu na britský trh. Slovenský premiér Robert Fico zdôraznil, že postavenie Británie po odchode z Únie nemôže byť lepšie, než postavenie ktoréhokoľvek členského štátu. Bola by to podľa neho "životná chyba" EÚ.

Okrem otázky Brexitu premiéri vyšehradských krajín hovorili aj o migrácii. Znovu zopakovali, že odmietajú návrhy na krátenie európskych dotácií tým krajinám, ktoré odmietajú utečencov. V4 sa nepodvolí diktátu z Bruselu, uviedla premiérka Szydlová. Maďarský premiér Viktor Orbán povedal, že občania Nemecka a Rakúska pokojne spia za peniaze maďarských daňových poplatníkov. Chránia ich podľa neho migračné opatrenia prijaté maďarskou vládou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok