Merkelová porazila Schulza, CDU v Sársku jednoznačne zvíťazila

TA3 ČTK
26.3.2017 19:44

Vo voľbách v nemeckej spolkovej republike Sársko vyhrali podľa predbežných výsledkov kresťanskí demokrati kancelárky Angely Merkelovej. Sociálnodemokratická strana Nemecka skončila na druhom mieste s takmer 11-percentným rozdielom. Volieb sa zúčastnilo skoro 70 percent oprávnených voličov.

Voľby sú považované za dôležitý test pred voľbami do snemu. Sociálni demokrati, povzbudení nomináciou Martina Schulza na kancelára, sa síce v posledných týždňoch v prieskumoch verejnej mienky na CDU doťahovali, nakoniec ale ani takzvaný Schulzov efekt, ako ho prezývajú médiá, nestačil.

CDU v Sársku podľa predbežných výsledkov, ktoré zverejnil miestny štatistický úrad, získala 40,7 percenta hlasov, SPD 29,6 percenta. Do krajinského snemu ide ešte Ľavica s 12,9 percenta a AFD s 6,2 percenta. Vypadli z neho naopak Zelení (štyri percentá) a Piráti (0,7 percenta).

Oproti voľbám pred piatimi rokmi si CDU polepšila o 5,5 percentuálneho bodu, SPD naopak o jeden bod prišla. Ľavica stratila viac ako tri percentuálne body. AFD sa do krajinského snemu v Sársku dostala vôbec prvýkrát a bude tak zastúpená už v 11 krajinských parlamentoch.

Výsledky hlasovania, na ktorom sa zúčastnilo takmer 70 percent zo 775.000 oprávnených voličov, neumožňujú vznik vlády SPD a Levice, o ktorej sa uvažovalo. Najpravdepodobnejšie je pokračovanie veľkej koalície pod vedením populárnej šéfky Sárskej vlády Annegret Krampovej-Karrenbauerovej. Kresťanskí demokrati budú mať v 51-člennom sneme 24 kresiel, SPD 17, Ľavica sedem a AFD tri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok