Bielorusi protestujú proti Lukašenkovi, polícia zatkla stovky ľudí

TA3 TASR
25.3.2017 16:50

Bieloruská polícia tvrdo zasiahla proti účastníkom nepovolenej opozičnej demonštrácie, ktorá sa konala v centre hlavného mesta Minsk, pričom viac ako 400 z nich zatkla. Mnohí spomedzi zatknutých demonštrantov potrebujú lekársku pomoc, keďže ich policajti zbili, uviedla Tacciana Revjaková z ľudskoprávnej organizácie Viasna.

Razia a zásahy proti demonštrantom

Približne 700 demonštrantov odolávalo ťažko ozbrojenej poriadkovej polícii v centre hlavného mesta Minsk a snažilo sa pokračovať v zakázanom protivládnom proteste. Demonštranti skandovali heslá "Hanba!" a "Stačilo!" a niesli červeno-biele zástavy, ktoré sú symbolom opozície.

Kordón policajtov s obuškami zablokoval demonštrantom pohyb po hlavnej ulici Minska, približne v blízkosti Akadémie vied. V centre mesta boli rozmiestnené aj desiatky obrovských policajných vozidiel určených pre zadržané osoby.

Poriadková polícia podnikla už skôr raziu v minskej kancelárii organizácie na ochranu ľudských práv Vesna, niekoľko hodín pred spomínaným veľkým protestným pochodom proti politike prezidenta Alexandra Lukašenka. Polícia zadržala v sídle Vesny okolo 30 ľudí. Informoval o tom Oleg Gulak z bieloruského Helsinského výboru - ďalšie ľudskoprávnej organizácie.

Lukašenko si vraj poradí

Vesna ešte pred raziou oznámila, že počas dní pred demonštráciou bolo odsúdených na tri až 15 dní väzenia vyše 100 opozičných podporovateľov. Popredného predstaviteľa opozície Uladzimira Njakljajeva údajne polícia v noci vytiahla z vlaku, keď sa pokúšal cestovať do Minska.

Bývalá sovietska republika s autoritárskym režimom zažíva posledné dva mesiace nezvyčajne vytrvalú vlnu protestov proti prezidentovi Lukašenkovi, ktorý vládne v krajine už od roku 1994. Hoci prvé protesty úrady tolerovali, teraz už proti nim zasahujú.

Lukašenko tento týždeň obvinil "piatu kolónu agitátorov", podporovaných Západom, zo snahy zvrhnúť ho a destabilizovať Bielorusko. Lukašenko sa v pondelok 20. marca zaprisahal, že jeho vláda bude reagovať. "Dokážeme si s tým poradiť. To nie je problém," povedal. Stovky Bielorusov sa zúčastnili na protestoch aj v Breste a Grodnom, dvoch ďalších veľkých mestách. Zatiaľ tam neboli hlásení žiadni zatknutí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok