Iný priestor ako EÚ pre Slovensko neexistuje, vyhlásil Fico po summite

TA3 SITA
25.3.2017 13:01

Pre Slovensko neexistuje iný životný priestor, ako je Európska únia a klame každý, kto tvrdí, že SR by dokázalo prežiť ako nejaký neutrálny štát. Tak to vidí premiér Robert Fico. Vyhlásil to po podpísaní Rímskej deklarácie v hlavnom meste Talianska.

Iný priestor ako EÚ pre Slovensko neexistuje, vyhlásil Fico po summite
SITA/AP

Nič dokonalejšie nemáme

Podľa Fica je veľmi nebezpečné, ak niekto hlava-nehlava útočí na európske inštitúcie. „Nikto netvrdí, že sú dokonalé, ale nič dokonalejšie nemáme,“ vyhlásil pre novinárov s tým, že v Európe sa pravdepodobne žije najlepšie na svete, je to oáza pokoja, ľudia sa tu cítia bezpečne a pokiaľ bude predsedom vlády, bude robiť všetko preto, aby SR bola dôveryhodným partnerom v tomto jedinečnom projekte.

Za mimoriadne dôležité považuje aj posolstvo, že to takto nemusí byť stále. Vyzval aj iných slovenských politikov, aby si uvedomovali, že Slovensko potrebuje stabilné štruktúry. „Ja som človek, ktorý EÚ vníma ako jedinečný projekt, viem bez zábran povedať svoj názor, ale na konci dňa sa EÚ môže na SR spoľahnúť. Sme hráč, ktorý v zásadných okamihoch zabral, a verím, že to takto bude naďalej,“ dodal Fico.

Priznal, že považuje za malý zázrak, že lídri sa na deklarácii dohodli bez toho, aby o ňom široko diskutovali. Slovensko s obsahom textu súhlasilo, otázny bol postoj Grécka a Poľska. „Ste si možno všimli, že premiéri týchto štátov zožali najväčší potlesk, pretože do posledných okamihov nebolo jasné, že či sa s Grékmi dohodneme na časti, ktorá sa týka sociálneho modelu. Pokiaľ ide o Poľsko, nevedeli sme, či neostane v polohe ostatného summitu, kedy blokovali prijatie záverov,“ priznal predseda slovenskej vlády.

Audiencia u pápeža

„Bola dohoda, že v Ríme máme oslavovať, to sa aj podarilo. Atmosféra počnúc piatkovým večerom a dneškom je atmosféra, ktorá zodpovedá jubileu,“ uviedol premiér a vyjadril sa ak k audiencií lídrov EÚ u pápeža Františka v piatok vo Vatikáne. Bol to podľa neho zaujímavý formát stretnutia a ocenil hlavne posolstvá, ktoré pápež František zanechal lídrom EÚ.

„Hovoril, a ja sa to tiež pokúšam zvýrazňovať, že mier nie je až taká samozrejmosť, ako si myslíme. Musí nám záležať na tom, aby Únia ostala regiónom bezpečnosti a prosperity a rozvoja,“ okomentoval stretnutie s pápežom. Svätý Otec podľa neho správne poukázal na to, že stredobodom pozornosti by mal byť človek. Ako dodal, v prejave cítil obrovskú mieru humanizmu. Uviedol tiež, že solidarita je EÚ blízka a je rád, že Svätý Otec ju lídrom pripomenul. „Potešil som sa, že povzbudzoval lídrov, aby EÚ udržali pohromade,“ dodal premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok