Nižší rozpočet i nedostatok robotníkov. Farmári v USA žijú v neistote

TA3 TASR
25.3.2017 08:23

Poľnohospodári v USA sú na začiatku novej sezóny v neistote. Stále nemajú svojho ministra, prezident im chce znížiť rozpočet, imigračná politika ich môže pripaviť o pracovné sily a prípadné zrušenie Severoamerickej dohody o voľnom obchode im skomplikuje obchody, prípadne ich pripraví o odberateľov.

Nižší rozpočet i nedostatok robotníkov. Farmári v USA žijú v neistote
SITA

Stále nemajú ministra

Ministerstvo poľnohospodárstva je jedným z dvoch amerických ministerstiev, ktoré ešte stále nemajú svojho ministra, a tak presne nevedia, akým smerom sa budú ďalej uberať. Nominant prezidenta Donalda Trumpa na túto funkciu Sonny Perdue vo štvrtok vypovedal pred komisiou Senátu pre poľnohospodárstvo, odsúhlasenie však ešte nemá.

Senátori sa ho pýtali na rovnaké otázky, aké trápia aj bežných poľnohospodárov – rozpočet a imigračná politiku. Návrh rozpočtu šéfa Bieleho domu na budúci rok počíta so znížením rozpočtu pre poľnohospodárov o 4,7 miliardy dolárov, čo je približne 21 percent. Tento rok má ministerstvo rozpočet 164 miliárd dolárov.

Okrem financií môžu poľnohospodári prísť aj o značnú časť svojich pracovníkov. Mnohí sú totiž imigranti, ktorých môže imigračná politika Donalda Trumpa vyhnať z krajiny. Perdue pred senátormi tvrdil, že podporuje viaceré programy, ktoré by mohli čeliť zníženému rozpočtu, a že podporuje aj uľahčenie zamestnávania imigrantov.

Imigračná politika

„Dúfam, že sa môžete porozprávať s prezidentom Trumpom a ministrom Kellym o dôsledkoch imigračnej politiky, ktorú prezident ohlásil, na poľnohospodársky sektor. Odhaduje sa, že približne 50 percent poľnohospodárskych robotníkov sú prisťahovalci. Žiadam vás, aby ste sa zaviazali, že budete pracovať na zabezpečení toho, aby naše farmy mali dostatok pracovníkov,“ uviedla senátorka Kirsten Gillibrandová.

„Plánujem byť v administratíve hlasom, ktorý bude presviedčať tvorcov politiky v tejto otázke,“ reagoval nominant na ministra. Perdue sa nepodieľal na tvorbe návrhu rozpočtu, ani nemal možnosť vyjadriť sa k imigračnej politike, keďže zatiaľ nie je ministrom. Podľa toho, čo hovoril pred senátormi, môžu mať poľnohospodári nádej, že Perdue bude na ich strane.

„Ako minister budem pracovať pre poľnohospodárskych producentov a spotrebiteľov a dám administratíve vedieť, čo je pre Ameriku dôležité,“ sľúbil nominant a dodal, že farmári a Američania žijúci na vidieku budú jeho prioritou. Pokiaľ ide o rozpočet na rok 2018, vláda a poľnohospodári majú pred sebou ešte dlhú cestu. Rozpočet musí schváliť Kongres a podľa reakcií návrh v jeho súčasnej podobe neprejde.

Obávajú sa aj plánov prezidenta

Pokiaľ ide o imigračnú politiku, tú majú momentálne v rukách súdy. Poľnohospodári ale nenechávajú nič na náhodu a rýchlo pred sezónou najímajú legálnych robotníkov. Mnohí robotníci na farmách totiž nemajú pracovné povolenie a práve o nich môžu farmári prísť. Snažia sa ich nahradiť legálnymi sezónnymi robotníkmi zo zahraničia.

V USA je nedostatok poľnohospodárskych robotníkov a vláda preto každý rok udeľuje dočasné pracovné povolenia cudzincom. Vlani ich bolo 160 tisíc. Takýchto sezónnych robotníkov si najíma aj vinárstvo prezidentovho syna Erica v štáte Virgínia. „Farmári sa boja a rýchlo hľadajú sezónnych robotníkov. Telefón riaditeľa firmy WAFLA, ktorá pomáha pestovateľom ovocia v štáte Washington nájsť robotníkov, stále vyzváňa. A imigračná právnička v Kalifornii, najväčšom poľnohospodárskom štáte, toho v týchto dňoch veľa nanaspí,“ uviedla americká rozhlasová stanica NPR.

Okrem rozpočtu a imigračnej politiky sa poľnohospodári obávajú aj plánov prezidenta Trumpa na prepracovanie či zrušenie NAFTA a zavedenie dovoznej dane na produkty z Mexika. Mnohí americkí pestovatelia ovocia a zeleniny totiž majú polia v USA aj v Mexiku. Americkí producenti mlieka a mliečnych výrobkov, kukurice a bravčového zase vo veľkom vyvážajú do Mexika.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok