V Hongkongu otvorili výstavu figurín mŕtvych komunistických vodcov

TA3 TASR
25.3.2017 07:28

Nezvyčajnú umeleckú výstavu figurín viacerých bývalých komunistických vodcov otvorili v meste Hongkong. Expozícia je inštalovaná v spoločenskom stredisku Art Basel, informoval britský denník Daily Mail.

V Hongkongu otvorili výstavu figurín mŕtvych komunistických vodcov
TASR

Realistické repliky v životnej veľkosti znázorňujú týchto pohlavárov v posmrtnej polohe. Návštevníci tu môžu zhliadnuť čínskeho diktátora Mao Ce-tunga, ruského revolucionára Vladimira Iľjiča Lenina, severokórejského vodcu Kim Ir-sena, vietnamského prezidenta Ho Či Mina alebo kubánskeho štátnika Fidela Castra.

Figuríny politikov sú vyhotovené z akrylu a silikagelu, pričom sú odeté v uniformách, ktoré boli pre jednotlivých vodcov príznačné. Všetky ležia v sklených rakvách, okrem Castra, ktorý leží na smrteľnom lôžku. Výstavu s názvom Summit pripravil čínsky umelec Šen Šao-min ako reakciu na finančnú krízu z roku 2008.

Expozícia bola pôvodne zákazkou pre bienále súčasného umenia v austrálskom Sydney v roku 2010 - keď bol Fidel stále nažive - ako pomyselné stretnutie bývalých diktátorov, čo malo predstavovať paródiu na združenie ekonomicky najsilnejších krajín sveta G8. Výroba figurín trvala Šenovmu tímu šesť mesiacov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok