Premiér vycestoval na summit do Ríma. Dúfa v úspech stretnutia

TA3
24.3.2017 19:00

Slovensko na summite zastupuje premiér Robert Fico. Ešte pred jeho začiatkom zdôraznil prečo je dôležité podpísať Rímsku deklaráciu.

Európa môže ísť viacerými rýchlosťami

Viac protokolárny ako obsahový bude Rímsky summit pri príležitosti 60. výročia podpisu Rímskych zmlúv, ktorý sa uskutoční v sobotu v talianskej metropole za účasti prezidentov alebo premiérov z 27 štátov EÚ. Slovenský premiér Robert Fico to uviedol cestou do Ríma s tým, že stretnutie lídrov Únie zahŕňa niekoľko povinností vrátane stretnutí s pápežom Františkom a talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom.

"Verím, že nikto nebude mať záujem zablokovať hlavný dokument, ktorý sa nazýva Rímska deklarácia a v ktorom 27 štátov EÚ jednoznačne potvrdzuje záujem pokračovať v tomto jedinečnom projekte," uviedol Fico. Lídri EÚ sa podľa slovenského premiéra momentálne sústreďujú aj na hlavnú agendu - tzv. rímsku - ktorú má EÚ sledovať v nasledujúcich mesiacoch a rokoch.

Rímska agenda naznačuje, že Európa môže ísť viacerými rýchlosťami "ako iba cez euro alebo cez nie euro", vysvetlil Fico a zdôraznil preto nevyhnutnosť, aby Slovensko bolo stabilné a pripravené na takéto možnosti vývoja v EÚ. "Dúfam, že summit bude úspechom, a že sa nezopakuje situácia z ostatného stretnutia lídrov, keď jedna krajina zablokovala prijatie záverov pre voľbu predsedu Európskej rady."

Pripustil riziko

Rímska deklarácia podľa Fica jednoznačne hovorí, že EÚ pokračuje v súčasnom formáte bez potreby zmeny alebo rušenia základných zmlúv, ktoré boli podpísané. "Súčasne sa naznačuje mechanizmus tzv. posilnenej spolupráce, čo je mechanizmus, kde sa niektoré krajiny môžu rozhodnúť, že pôjdu niektoré oblasti rýchlejšie."

Fico v súvislosti s týmto trendom pripustil riziko, že silné a bohaté krajiny môžu nasadiť tempo - "napríklad v konsolidácii verejných financií alebo v iných oblastiach," pri ktorom iné krajiny nebudú schopné konkurovať a dobiehať. "Slovensko musí preto spĺňať základné kritériá: Musí byť vnútorne stabilné, mať v poriadku verejné financie a mať vysoký hospodársky rast." Vtedy bude podľa premiéra Slovensko pripravené na takýto mechanizmus posilnenej spolupráce, a to v prípade, keby sa niektoré krajiny rozhodli ísť dopredu a nechať niektoré krajiny vzadu.

"Zajtra by tento dokument mal byť podpísaný všetkými 27 premiérmi a prezidentmi, ktorí sa zúčastnia na tomto summite," uzavrel premiér na margo obáv, ktoré vyvolal nesúhlas poľskej a gréckej vlády s obsahom záverečného vyhlásenia rímskeho summitu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok