Zázrak z Fatimy sa odohral pred sto rokmi, dve deti vyhlásia za sväté

TA3 TASR
24.3.2017 09:59

Pápež František súhlasil so svätorečením dvoch "pastierikov" z portugalskej Fatimy, ktorým sa tam údajne pred 100 rokmi zjavila Panna Mária.

Zázrak z Fatimy sa odohral pred sto rokmi, dve deti vyhlásia za sväté
churchmilitant.com

Rozhodnutie sa týka súrodencov Františka (1908-1919) a Hyacinty (1910-1920) Martových, teda dvoch z troch tzv. fatimských detí. Pápež František vo štvrtok odsúhlasil vyhlásenie dekrétu potvrdzujúceho zázrak uskutočnený na príhovor Františka a Hyacinty. Pri tejto príležitosti prijal najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi na audiencii prefekta Kongregácie pre kauzy svätých kardinála Angela Amata, oznámil Vatikánsky rozhlas.

Súrodenci František (Francisco Marto) a Hyacinta (Jacinta Martová) zomreli niekoľko rokov po údajných zjaveniach. V roku 2000 ich blahorečil (čo je predstupeň svätorečenia) vtedajší pápež Ján Pavol II., ktorý pri tejto príležitosti Fatimu osobne navštívil. Do tohto portugalského mestečka by mal 12.-13. mája tohto roku - na 100. výročie zjavení - pricestovať aj pápež František.

Jeho štvrtkové rozhodnutie podľa agentúry AP zvyšuje pravdepodobnosť toho, že počas jeho májovej návštevy dôjde ku svätorečeniu Františka a Hyacinty. Tretie z fatimských detí - neskoršia karmelitánska rehoľníčka Lúcia Dos Santos - zomrelo v roku 2005. V prípade Lucie však nebol ukončený ešte ani proces blahorečenia. Fatima je jedným z najznámejších katolíckych pútnických miest na svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok