Zverejnili identitu londýnskeho útočníka. Polícii bol dobre známy

TA3 TASR ČTK
23.3.2017 06:34

Útočník, ktorý v centre Londýna zrážal ľudí na moste a potom zaútočil na políciu, bol podľa premiérky Theresy Mayovej britský občan. Bol tiež dobre známy spravodajským službám. Jeho vyčíňanie si vyžiadalo päť životov (vrátane útočníka) a desiatky zranených.

Útočník podľahol zraneniam

Británia zažila krvavý útok priamo v centre Londýna. Útočník zrážal autom chodcov na Westminsterskom moste. Pred britským parlamentom potom dobodal policajta. Nakoniec ho polícia zneškodnila. Výsledkom jeho vyčíňania sú piati mŕtvi vrátane útočníka a 40 zranených, z toho niekoľkí sú v kritickom stave.

Muž zabil troch ľudí a potom sám podľahol strelnému zraneniu, ktoré mu spôsobil zasahujúci policajt. V nemocnici podľahol zraneniam 75-ročný muž. Ďalších 40 osôb, vrátane troch policajtov a troch francúzskych študentov, utrpelo zranenia. Celkovú bilanciu obetí aktualizoval šéf protiteroristického oddelenia Scotland Yardu Mark Rowley, podľa ktorého je polícia presvedčená, že útok vykonal iba jeden človek.

Polícia oznámila, že podľa jej presvedčenia je za útok  zodpovedný 52-ročný Khalid Masood, narodený v Británii. Vo výhlásení uviedla, že Masood sa narodil v juhovýchodnom Anglicku a v poslednom čase žil v grófstve West Midlands v strednom Anglicku. Podľa polície Masood používal množstvo falošných mien, v súčasnosti nebol vyšetrovaný a "neexistovali vopred žiadne spravodajské informácie o tom, že má v úmysle podniknúť teroristický útok".

V minulosti ho zatkli za napadnutie, držbu útočných zbraní a narušovanie verejného poriadku. Prvýkrát ho odsúdili v novembri 1983 za trestný čin spôsobenia ujmy a naposledy v decembri 2003 za držbu noža. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Polícia v noci zadržala niekoľko ľudí v meste Birmingham. Záťah bol zacielený na jeden z obytných domov. Stanica Sky News informovala, že polícia pred záťahom uzatvorila okolité ulice. Neskôr ich opäť sprístupnila, ale policajti zostali na mieste zásahu. Viac o raziách sa dozviete tu:

 

Zrážal ľudí na moste

"Útok sa začal, keď auto idúce cez Westminsterský most zrazilo a zranilo niekoľko okoloidúcich a troch policajtov," povedal Rowley pred novinármi. "Vozidlo potom havarovalo v blízkosti parlamentu a najmenej jeden človek - vyzbrojený nožom - pokračoval v útoku tým, že sa snažil preniknúť do parlamentu," pokračoval predstaviteľ Scotland Yardu.

Medzi mŕtvymi sú civilisti a policajt, ​​ktorý chránil parlament pred útokom. Jednou z obetí je údajne 50-ročný americký turista, ktorý bol s manželkou na okružnej ceste po Európe. Ženu útočník zrazil na chodníku na Westministerskom moste. Podľa britského denníka Metro je obeťou Kurt Cochran z amerického štátu Utah. Jeho manželka Melissa má zlomenú nohu a rebro. Nie je v ohrození života. Ďalšou obeťou je učiteľka, ktorá išla do školy po svoje dve dcéry.

Ďalším mŕtvym je muž, o ktorom je polícia presvedčená, že išlo o útočníka, ktorého zasiahol ozbrojený policajt, ​​uviedol Rowley. Médiá už zverejnili na internete fotografiu podozrivého, ktorý bol po streľbe v starostlivosti záchranárov. Podľa záberov išlo o muža snedej pleti s briadkou.

Britská premiérka Theresa Mayová, ktorá bola pre incident urýchlene evakuovaná z parlamentu, večer oznámila, že myslí na obete a ich rodiny. Mayová odsúdila útok ako "chorobný a zvrátený". Miesto, kde k nemu došlo, podľa nej nebolo vybrané náhodne. Nikdy neustúpime teroru, vyhlásila pred sídlom predsedov britskej vlády na Downing Street. Život v Británii pôjde podľa premiérky ďalej svojim tempom, parlament vo štvrtok zasadne ako obvykle. Úroveň varovania pred hrozbou terorizmu sa v krajine nemení a zostáva na štvrtom z piatich stupňov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok