Británia informovala, kedy oficiálne požiada o vystúpenie z Únie

TA3 ČTK
20.3.2017 13:07

Britská premiérka Theresa Mayová čoskoro oficiálne oznámi Bruselu úmysel svojej krajiny odísť z Európskej únie. Britské zastúpenie pri EÚ o chystanom kroku informovalo predsedu Európskej rady Donalda Tuska, uviedla podľa agentúry Reuters Mayovej hovorkyňa.

Rozhodlo referendum

Mayová tento krok oznámi 29. marca. O odchode Spojeného kráľovstva z Únie rozhodli minulý rok v júni občania v britskom referende. Hovorkyňa premiérky zároveň poprela špekulácie o možných predčasných parlamentných voľbách.

Presný termín aktivácie článku 50 Lisabonskej zmluvy o odchode členskej krajiny z európskeho bloku, ktorou sa v danom prípade začnú rozhovory Londýna a Bruselu o podmienkach takzvaného Brexitu, doposiaľ nebol známy. Mayová dala na vedomie len to, že sa tak stane do konca marca.

V krajine panujú politické spory

Odchod z Únie vyvoláva v britskej politike spory. Vláda škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej oznámila, že chce usporiadať nové referendum o nezávislosti Škótska. Krajina sa v minuloročnom hlasovaní vyslovila za zachovanie unijného členstva.

V Británii sa tiež viedla debata o tom, kto a akým spôsobom sa do vyjednávacieho procesu zapojí. V tejto súvislosti sa špekulovalo, že sa Mayová rozhodne pre predčasné voľby. Tieto plány ale úrad premiérky poprel.

Na dohady zareagovala aj stávková kancelária Ladbrokes, podľa ktorej je pravdepodobnosť predčasného výberu zákonodarcov v tomto roku na hranici 17 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok