Radikál z parížskeho letiska bol v čase útoku pod vplyvom drog

TA3 TASR
20.3.2017 06:22

Útočník usmrtený vojenskou hliadkou na parížskom letisku Orly bol pod vplyvom drog a alkoholu. Ukázali to výsledky krvných testov vykonaných v rámci pitvy, o ktorých informovala parížska prokuratúra.

Radikál z parížskeho letiska bol v čase útoku pod vplyvom drog
SITA/AP

Holdoval aj alkoholu

Podľa týchto údajov boli v krvi 39-ročného francúzskeho občana Ziyeda Bena Belgacema prítomné stopy kokaínu a hašišu, ako aj alkohol v množstve 0,93 gramu na liter, čo je takmer dvojnásobok najvyššej hodnoty, ktorá je vo Francúzsku prípustná pri vedení motorového vozidla.

Otec útočníka už predtým vyhlásil v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1, že jeho syn požíval alkohol a nemohol byť džihádistom, keďže nebol praktizujúcim moslimom.

Francúzske orgány však označili Belgacema za moslimského radikála, pričom parížsky prokurátor Francois Molins uviedol, že bol v minulosti viackrát väznený a vyšetrovaný pre podozrenia z radikalizmu. Podľa zverejnených údajov bol tiež stíhaný za drogové zločiny a lúpeže.

Chcel zomrieť za Alaha

Belgacem vyzbrojený revolverom napadol v sobotu ráno (18. 3.) na letisku Orly trojčlennú vojenskú hliadku, v ktorej bola aj jedna žena. Tej priložil pištoľ k hlave, použil ju ako živý štít a nakrátko jej vytrhol z rúk útočnú pušku. Počas útoku kričal: "Som tu, aby som zomrel za Alaha."

Dvaja ďalší členovia hliadky na útočníka celkovo osemkrát vystrelili, pričom ho smrteľne zranili. Vojačka zostala po útoku v šoku, avšak neutrpela nijaké zranenia.

Belgacem použil svoj revolver dvakrát ešte pred príchodom na Orly. Pri cestnej kontrole na severe Paríža postrelil policajta a potom vystrelil v istom bare, avšak nikoho nezranil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok