Malajzia a Severná Kórea sa držia v šachu, zadržiavajú si občanov

TA3 TASR ČTK
7.3.2017 06:17

Severná Kórea oznámila, že dočasne zakázala občanom Malajzie opúšťať jej územie. Chce tak vraj ochrániť bezpečnosť svojich diplomatov a občanov v Malajzii. Medzi KĽDR a Malajziou panuje napätie kvôli nedávnej vražde brata severokórejského vodcu Kim Čong-una na letisku v Kuala Lumpur.

V reakcii na tento krok KĽDR zakázala Malajzia severokórejským diplomatom opustiť priestory ambasády v Kuala Lumpure. Malajzijský premiér Najib Razak oznámil, že nariadil polícii, aby zabránila všetkým severokórejským občanom nachádzajúcim sa v Malajzii opustiť krajinu, "kým nebudeme mať istotu" o bezpečnosti všetkých Malajzijčanov v Severnej Kórei.

Razak zároveň vyzval Severnú Kóreu, aby okamžite prepustila všetkých občanov Malajzie. "Tento odporný čin, keď sú naši občania držaní ako rukojemníci, je v úplnom rozpore s medzinárodným právom a diplomatickými štandardmi," vyhlásil Najib. Ochrana občanov je podľa neho prioritou a jeho krajina "nebude váhať podniknúť všetky potrebné opatrenia". Najib zároveň oznámil, že zvolal mimoriadnu schôdzu Národnej bezpečnostnej rady.

Podľa malajzijského ministerstva zahraničných vecí, ktoré cituje denník The Strait Times, sa v KĽDR v súčasnosti nachádza 11 občanov Malajzie: traja diplomati a šesť ich rodinných príslušníkov, ako aj dvaja pracovníci Svetového potravinového programu. V Malajzii sa má nachádzať najmenej 14 severokórejských diplomatov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok