V kinách je film o únose prezidentovho syna, videl ho Kiska aj Maďarič

TA3 TASR
2.3.2017 09:41

Minister kultúry Marek Maďarič by na mieste poslanca hlasoval za zrušenie Mečiarových amnestií. Povedal to po premiére politického trileru Únos. Film o zavlečení prezidentovho syna videl aj súčasný prezident. Andrej Kiska matke Róberta Remiáša prisľúbil, že bude bojovať za spravodlivosť. Považuje za neprípustné, že zomrel mladý človek a "niekto to odmieta vyšetriť".

Maďarič by amnestie zrušil

Amnestie sú podľa Maďariča nemorálne a spor sa vedie v právnej rovine. Poukázal, že existujú právnici, ktorí hovoria o tom, že je možné ich zrušiť. "Keby som bol poslancom, hlasoval by som za ich zrušenie," povedal Maďarič.

"Urobím všetko preto, aby hriechy minulosti neostali zabudnuté,“ sľúbil Kiska Anne Remiášovej. Poukázal, že za zrušenie amnestií je aj väčšina opýtaných Slovákov, ako dokazuje aj nedávny prieskum verejnej mienky. „Dajú sa zrušiť,“ vyhlásil, odvolávajúc sa na stanovisko popredných právnikov.


Návrh na zrušenie amnestií majú momentálne poslanci parlamentu na stole po ôsmy raz. „Toho, kto nebude hlasovať za ich zrušenie sa musíme pýtať prečo,“ povedal Kiska, dodávajúc, že je zvedavý ako dopadne hlasovanie v NR SR. „Stala sa veľká krivda a musí byť objasnené, kto ju spískal,“ uviedol prezident s tým, že dejiny sa nedajú vrátiť, no pravdu treba vedieť.

img-8948_0a000002-da47-f9fa.jpg

Amnestie posúdi Ústavný súd

Či je možné zrušiť Mečiarove amnestie má posúdiť Ústavný súd. Zhodla sa na tom súčasná koalícia. Stále však nepripravila podanie, ktorým ho chce požiadať o názor k ich rušeniu. Most-Híd návrh na ich zrušenie podporoval v minulosti a podporuje ho stále. Podľa Smeru-SD sú síce Mečiarove amnestie amorálne, ale právne nezrušiteľné. O ich zrušiteľnosti pochybuje i SNS, ktorej predseda Andrej Danko presadzoval návrh, aby sa k ním vyjadril Ústavný súd. Podanie však doposiaľ neprišlo.

O zrušení Mečiarových amnestií mali rozhodovať poslanci na minulej schôdzi Národnej rady SR. Bez podpory koalície nie je možné návrh schváliť, keďže ide o ústavný zákon, na ktorého zmenu je nevyhnutných aspoň 90 hlasov. Pri súčasných parlamentných počtoch však samotná koalícia ani opozícia nemajú dostatok hlasov a tak by museli hlasovať spoločne.
Poslanci napokon o návrhu nehlasovali. Predkladateľ Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) ho dal presunúť na marcové zasadnutie, čím chcel vytvoriť priestor pre koaličné strany Smer-SD a SNS, ktoré si podľa neho ešte vytvárajú názor na možnosť zrušenia Mečiarových amnestií.

Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok