Obrana USA si zrejme výrazne prilepší, ostatné rezorty chce Trump obmedziť

TA3 ČTK
27.2.2017 18:10

Americký prezident Donald Trump chce zvýšiť tohtoročný rozpočet na obranu o 54 miliárd dolárov, čo je o 9 percent v porovnaní s minulým rokom. S odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov Bieleho domu o tom informovali agentúry AP a AFP.

Prezident chce tento krok kompenzovať znížením prísunu peňazí do všetkých ostatných rezortov s výnimkou tých, ktoré majú tiež v popise práce zaistiť bezpečnosť. Plánuje aj tvrdo obmedziť finančnú pomoc, ktorú USA poskytujú v zahraničí. Číselné podrobnosti ohľadom financovania vnútornej bezpečnosti USA sa majú zverejniť v marci v Kongrese, kde sa podajú návrhy na úpravy výšky daňových poplatkov a na ďalšie programové opatrenia.

Uvedený nárast výdavkov Pentagónu by mal splniť Trumpove predvolebné sľuby, že sa snaží výrazne posilniť americké ozbrojené sily, upozornila agentúra AP. Hovorca Bieleho domu Sean Spicer na Twitteri napísal, že Trump na stretnutí s členmi vplyvnej Národnej asociácie guvernérov hovoril o zvýšení vojenských výdavkov, pričom do svojho plánu zahrnul "verejnú aj národnú bezpečnosť." Taktiež dodal, že "urobí viac vecí s menej prostriedkami." Upozornil ale, že s 20 biliónmi dolárov štátneho dlhu "si krajina musí utiahnuť opasok."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok