Šéfom amerických demokratov sa stal hispánec, porazil moslimského súpera

TA3 TASR
26.2.2017 00:01

Novým šéfom americkej Demokratickej strany sa stal Tom Perez, minister práce v administratíve bývalého prezidenta Baracka Obamu. Ide o prvého hispánskeho politika na čele jednej z dvoch veľkých amerických strán.

Porazil moslimského protikandidáta

Rozhodli o tom delegáti Demokratického národného výboru na zasadnutí v Atlante v štáte Georgia. DNC je najvyšším riadiacim orgánom americkej Demokratickej strany, pozostáva z čelných demokratických predstaviteľov a delegátov z každého štátu USA.

Tom Perez ako kandidát hlavného prúdu demokratov zvíťazil nad svojím súperom, moslimským kongresmanom z Minnesoty Keithom Ellisonom, v druhom kole hlasovania v pomere 235 ku 200 hlasom. Ellisona preferovali liberálne orientovaní demokrati. Perez okamžite po svojom zvolení požiadal delegátov, aby zvolili Ellisona za podpredsedu strany, čo sa krátko po tom aj stalo. Obaja následne zdôraznili potrebu straníckej jednoty.

Krízy a boj proti Trumpovi

Vo svojom príhovore Perez vyjadril pripravenosť riešiť súčasnú "krízu dôvery" a "krízu relevantnosti", ktorej podľa neho čelí Demokratická strana. Republikáni v momentálne kontrolujú prezidentský úrad i obe komory amerického Kongresu. Prisľúbil tiež boj proti politike súčasného republikánskeho prezidenta USA Donalda Trumpa a voči pravicovým republikánom.

Tom Perez má 55 rokov a je potomkom prisťahovalcov z Dominikánskej republiky. Narodil sa a vyrastal v meste Buffalo v štáte New York a už dlhé roky žije v Marylande. Od roku 2013 do januára 2017 bol ministrom práce v Obamovej administratíve. V posledných prezidentských voľbách bol skalným stúpencom demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok