Moslimov rozhnevala socha, tisícky ľudí protestovali

TA3 TASR
25.2.2017 09:01

Tisíce ľudí pochodovali ulicami bangladéšskeho hlavného mesta Dháka, aby dosiahli odstránenie sochy symbolizujúcej spravodlivosť, ktorá bola v decembri umiestnená pred budovu najvyššieho súdu. Pre miestnych islamistov totiž ide o uctievanie modly, priečiace sa moslimskému učeniu.

Moslimov rozhnevala socha, tisícky ľudí protestovali
SITA/AP

Stvárnená postava ženy oblečenej v sárí, ktorá drží v rukách váhy a meč, je bangladéšskou obmenou tradičného zobrazovania spravodlivosti vo svete, vychádzajúceho zo starogréckej bohyne Themis. Do protestu zorganizovaného po piatkových moslimských modlitbách sa zapojili aj prívrženci islamistickej skupiny Hefazat-e-Islam, ktorá pohrozila vznikom celoštátneho masového hnutia, ak vláda premiérky Hasíny Vadžídovej okamžite nesplní požiadavku demonštrantov.

"Bangladéš je väčšinovo moslimskou krajinou - 92 percent jeho obyvateľov sú moslimovia. Nemôžeme akceptovať, aby bola pred najvyšším súdom akákoľvek modla," vyhlásil vodca uvedeného zoskupenia Džunaid Habib. Život v 160-miliónovom Bangladéši sa riadi sekulárnymi zákonmi, zároveň však rastie vplyv radikálneho islamu.

V roku 2008 viedli protesty k odstráneniu sochy bangladéšskeho mystického básnika z križovatky blízko medzinárodného letiska v Dháke. S náboženským extrémizmom sú tiež spájané smrtiace útoky, ktorých obeťami sa stali v posledných rokoch desiatky ateistov, liberálnych spisovateľov, blogérov či publicistov, ale aj príslušníkov menšín a cudzincov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok