Utečencov Slovensko neláka. Počet žiadostí o azyl výrazne klesol

TA3 ČTK
24.2.2017 14:50

O udelenie azylu požiadalo minulý rok na Slovensku najmenej cudzincov od roku 1994. Počet žiadostí klesol už štvrtý rok po sebe. Vyplýva to z údajov Ministerstva vnútra SR.

Utečencov Slovensko neláka. Počet žiadostí o azyl výrazne klesol
SITA/AP

Pokles o viac ako polovicu

Slovensko patrí ku krajinám, v ktorej sa usiluje o získanie ochrany najmenej cudzincov. Úrady zaznamenali v minulom roku 146 žiadostí o azyl, čo v porovnaní s rokom 2015 predstavuje pokles o viac ako polovicu.

Zároveň však stúpol počet udelených azylov. Úrady ich zaznamenali 167, čo súvisí s presídlením 149 sýrskych kresťanov z Iraku, ktorým sme poskytli ochranu v rámci svojho dobrovoľného príspevku na riešenie migračnej krízy. Časť z nich sa medzitým rozhodla pre návrat do vlasti.

Odmietanie povinných kvót

Slovensko sa v Únii radí ku krajinám, ktoré hlásia v prepočte na počet obyvateľov najmenej žiadostí o azyl. Slovenská vláda odmietla prerozdeľovanie utečencov na základe povinných kvót a toto rozhodnutie väčšiny členských štátov Únie napadla aj na súde.

Premiér Robert Fico tvrdil, že migranti by na Slovensku nezostali. Pozornosť médií vyvolali tiež Ficove výroky o potrebe zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku.

Najmä v rokoch 2001 až 2004 zaznamenali slovenské úrady tisícky žiadostí ročne, úspešný však bol len zlomok z nich. Od vzniku samostatného štátu v roku 1993 Slovensko udelilo azyl 820 osobám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok