Arabi chcú z ropných rezerv financovať výstavbu mesta na Marse

TA3
25.2.2017 10:00

Do obnovených vesmírnych pretekov sa rozhodli zapojiť aj bohaté arabské štáty. Obrovské ropné rezervy môžu použiť na projekt marťanského mesta, ktoré by malo na Červenej planéte vyrásť v priebehu nasledujúcich generácii. Nejde len o skopírované vízie zo Západu, projekt má svoje špecifiká.

Arabi chcú z ropných rezerv financovať výstavbu mesta na Marse
ČTK/Tetra Images/Antonio M. Rosario

V púšti vyrástli moderné mestá

Bohatí Arabi z Blízkeho východu sa rozhodli otestovať svoje schopnosti na vesmírnych cieľoch. Po vybudovaní miest plných mrakodrapov na miestach, kde bola pred pár rokmi len nehostinná púšť, chcú podobne nekompromisne postupovať aj vo vesmíre. Projekt má podporu úradov kráľovstva.

Príjmy z ropy a zemného plynu pomohli vybudovať Spojeným arabským emirátom za pár rokov mestá ako zo sci-fi. K divom arabského sveta patrí najvyšší mrakodrap na svete, ale aj umelo vybudované súostrovia. Teraz prišiel ešte ambicióznejší projekt.

Do roku 2117 chcú na marťanskom povrchu založiť mesto. Nepôjde o žiadne dočasné príbytky, ale o plnohodnotné mesto, ktoré by malo uspokojiť potreby približne 600 000 obyvateľov. Či na povrchu planéty plánujú vybudovať aj plnohodnotnú mešitu, zatiaľ nevedno.

Futuristický Dubaj v červenej

Svoju víziu ukázali na medzinárodnom samite prostredníctvom virtuálnej reality. Prvé zábery ukazujú mesto, ktoré pripomína akýsi futuristický Dubaj, či Abú Zabí v červených odtieňoch Marsu.

Na Mars sa v budúcnosti chystajú Rusi, Únia, Číňania, ale najmä NASA a americké súkromné spoločnosti. Zakladateľ SpaceX Elon Musk by chcel prvú posádku vyslať už v nasledujúcej dekáde. Americká vesmírna agentúra zase hovorí o skúmaní Marsu astronautmi v 30. rokoch. Všetci vychádzajú z toho, že finančne náročný projekt by mohol po čase zlacnieť. Podľa tejto logiky by to mali Arabi o pár desaťročí skutočne z finančného a technologického hľadiska ľahšie.

Prvá misia o štyri roky

Takýto finančne náročný projekt si vyžaduje širšiu kooperáciu. Emiráty by privítali, ak by sa do širšej kooperácie zapojila priamo OSN. Tvorcovia vízie si položili aj otázku, ako bude fungovať marťanská ekonomika. "Na Zemi je väčšinou rozšírený kapitalistický systém. Pre istotu budeme mať kapitalistické prvky, ale budeme musieť vytvoriť niečo jedinečné, čo bude zodpovedať potrebám a prostrediu na Marse," zauvažoval manažér vedeckého a výskumného výboru Svetového vládneho samitu Saeed Al Gergawi pre CNBC.

Spojené arabské emiráty vytvorili svoju vesmírnu agentúru len pred tromi rokmi a už nadviazali spoluprácu s Francúzmi, Britmi aj americkými univerzitami. Prvú misiu na Mars plánujú na rok 2021, pôjde však len o robotickú sondu na obežnej dráhe planéty.

Washington Post špekuluje, že takýto odvážny vstup do vesmírnych technológií môže byť pre Emiráty pokusom odpútať sa od závislosti na rope. Našťastie, aj po poklese ceny ropy zostáva v štátnych investičných fondoch dosť finančných prostriedkov na podporu odvážnych nápadov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok