Kim Čong-nama zavraždili použitím zbrane hromadného ničenia

TA3 TASR ČTK
24.2.2017 06:20

Na očiach a tvári zavraždeného nevlastného brata vodcu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky Kim Čong-una, bola zistená prítomnosť zakázanej bojovej látky VX. Informovala o tom malajzijská polícia.

Zaútočili sprejom

Vo vyhlásení generálneho inšpektora malajzijskej polície sa uvádza, že na základe predbežnej analýzy sterov z očí a tváre Kim Čong-nama, bola chemikália použitá pri útoku na letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpur identifikovaná ako "nervovoparalytická látka VX".

VX je extrémne smrtiaca neurotoxická látka, ktorá je bezfarebná a bez zápachu. Používa sa ako chemická zbraň. Nebezpečná je pre dýchacie orgány a v práškovej podobe poškodzuje kožu. Spôsobuje kŕče a smrť udusením. Na zabitie stačí desať miligramov látky v práškovej podobe. OSN túto látku označuje za zbraň hromadného ničenia.

K zrejmému atentátu na Kim Čong-nama došlo 13. februára, keď v termináli medzinárodného letiska v Kuala Lumpure čakal na let do Macaa. Kim sa po čine začal sťažovať na prudké bolesti hlavy a zomrel počas prevozu do nemocnice. Zdravotníkom údajne ešte stihol povedať, že naňho na letisku zaútočili sprejom s chemickou látkou.

Pokračujú v pátraní

V súvislosti s úmrtím Kim Čong-nama už malajzijská polícia zatkla štyri osoby vrátane dvoch žien - Indonézanky a Vietnamky, ktoré na neho údajne zaútočili jedovatou látkou. Najmenej jedna z týchto žien tvrdí, že sa stala obeťou podvodu a nechala sa na túto akciu nahovoriť s tým, že ide o súčasť zábavného televízneho programu.

Polícia vyhlásila pátranie aj po ďalších piatich podozrivých, avšak predpokladá, že štyria z nich krátko po atentáte utiekli z Kuala Lumpuru a v súčasnosti sú pravdepodobne v Pchjongjangu.

Malajzijské úrady medzitým medzinárodné letisko dekontaminujú. Polícia spočiatku miesto nedekontaminovala, avšak generálny inšpektor malajzijskej polície Khalid Abu Bakar v textovej správe zaslanej nemenovanému novinárovi uviedol, že dekontaminácia letiska práve prebieha. "Už sa na tom pracuje," uviedol Bakar. Bližšie informácie o prípade bezprostredne neposkytol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok