V kontajneri našli desiatky migrantov, mnohí už boli mŕtvi

TA3 SITA
23.2.2017 21:17

Trinásť mŕtvych ľudí vrátane 13-ročného dievčaťa a 14-ročného chlapca našli dobrovoľníci na severozápade Líbye, keď otvorili dopravný kontajner, v ktorom bolo štyri dni uväznených celkove 69 migrantov rôznych národností.

V kontajneri našli desiatky migrantov, mnohí už boli mŕtvi
ilu foto SITA/AP

Chceli sa dostať do Európy

O náleze v meste Chums na pobreží Stredozemného mora informovala Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca. Časť migrantov, ktorí sa pokúšali v kontajneri dostať ilegálne do Európy, utrpela zlomeniny a iné vážne zranenia.

Tým, čo prežili, dobrovoľníci poskytli "prvú pomoc, psychologickú prvú pomoc, jedlo a prikrývky", povedal hovorca miestnej pobočky líbyjského Červeného polmesiaca Fawzí Abdal Alí. Medzi 56 živými migrantmi bolo podľa neho aj päťročné dievča.

Bezpečné a legálne cesty

Udalosť v meste Chums je najnovšou z tragédií, ktoré postihli migrantov v Líbyi. Tamojší Červený polmesiac zasahoval v pondelok v severozápadnom meste Záwíja, kde more vyplavilo 74 mŕtvych migrantov.

"Tieto posledné tragédie upriamujú pozornosť na potrebu vytvoriť bezpečné a legálne cesty pre migrantov, ktorí teraz musia riskovať svoje životy pri hľadaní lepšej budúcnosti," vyhlásila regionálna predstaviteľka Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca Amelia Marzalová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok