Rozdelí sa Únia podľa rýchlosti? Chystajú materiál o jej budúcnosti

TA3 ČTK
23.2.2017 14:20

Európska únia sa podľa mnohých zmieta v existenčnej kríze. Európska komisia preto na ďalší veľký summit chystá materiál s rôznymi možnosťami jej vývoja. Už teraz sa diskutuje o možnosti vytvoriť "viacrýchlostnú" Úniu, alebo presunutí moci z Bruselu na vlády jednotlivých štátov.

Rozdelí sa Únia podľa rýchlosti? Chystajú materiál o jej budúcnosti
SITA/AP

Rôzne možnosti ďalšieho vývoja

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker predloží šéfom štátov a vlád členských krajín svoju predstavu o možnostiach vývoja Európskej únie v ďalšom desaťročí. O texte po prvý raz diskutovala Európska komisia. Podľa jej hovorcu Margaritisa Schinasa bude dokument hotový pred summitom EÚ, ktorý sa mimoriadne uskutoční v marci v Ríme, aby si pripomenul 60 rokov od podpisu rímskych zmlúv, jedného zo základov európskej integrácie.

"Zverejníme to vo chvíli, ktorá umožní lídrom v Ríme skutočne debatovať o podstate veci," povedal Schinas. Na podobe textu pracuje aparát komisie, presný dátum jeho zverejnenia nechcel hovorca oznámiť.

Podľa Schinasa ale pôjde o pokus zhodnotiť posledných 60 rokov európskej integrácie a ponúknuť "rôzne možnosti" ďalšieho vývoja. "Hľadáme cesty, ktoré zaistia prosperitu a spoluprácu 27 členských štátov v tejto nekľudnej dobe," poznamenal hovorca komisie.

Úniu čakajú významné voľby

Dokument o budúcnosti EÚ prisľúbil Juncker už vlani v septembri v prejave pred Európskym parlamentom. Premiéri a prezidenti krajín EÚ sa v Ríme stretnú v dobe, keď bude končiť termín na formálne oznámenie zámeru Londýna na opustenie Únie, ktoré sľúbila britská premiérka Theresa Mayová.

Zástupcovia zostávajúcich 27 krajín sa od minuloročného referenda o Brexite už niekoľkokrát neformálne stretli bez britského zástupcu, aby rokovali o budúcnosti Únie. Jedno zo stretnutí sa odohralo v Bratislave.

V tomto roku čakajú Francúzsko, Nemecko, ale aj ďalšie krajiny významné voľby, v ktorých budú mať podľa prieskumov šancu euroskeptici alebo jednotlivci a zoskupenia zamerané proti Európskej únii.

Junckerov plán nebude jediný

V EÚ silnie debata o budúcich zmenách. Od federalizácie, cez vznik "viacrýchlostnej Európy", až po "medzivládne usporiadanie", v ktorom by mali hlavné slovo členské štáty.

Junckerov pripravovaný dokument nie je jediným textom, ktorý sa v Bruseli pred rímskym summitom chystá. Na budúcej deklarácii z tohto stretnutia už teraz pracuje aparát predsedu unijných summitov Donalda Tuska spolu s premiérom hostiteľskej krajiny, talianom Paolom Gentilonim.

Spolupracujú aj so súčasným maltským predsedníctvom. Podľa Schinasa to ale neznamená možný konflikt, komisie i členské štáty spolupracujú a Juncker sa na príprave deklarácie podieľa tiež.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok