Francúz hľadá odpovede na životné otázky, týždeň strávi v kameni

TA3 ČTK
23.2.2017 09:28

Francúzsky umelec Abraham Poincheval má pred sebou ďalší zaujímavý experiment. Nechal sa totiž na týždeň zatvoriť do obrieho kameňa, v ktorom má vytesaný priestor len na sedaciu polohu a na základné zásoby.

Francúz hľadá odpovede na životné otázky, týždeň strávi v kameni
Twitter.com/Luxemburger Wort FR

Nejde o prvý experiment

Pokiaľ bude úspešný a z kameňa vyjde zdravý, má naplánovaný ďalší svojrázny počin. Chce vysedieť tucet vajec. "Beriem to ako cestu do vnútra, aby som zistil, o čom tento svet je," povedal agentúre AFP 44-ročný muž krátko pred tým, ako sa v parížskej modernej galérii Palais de Tokyo nechal zatvoriť do kusu vápenca rozdeleného na dve polovice.

Diera vo vnútri kameňa len mierne presahuje jeho telesné rozmery. Podobné projekty však nie sú tomuto Francúzovi cudzie. Dokázal stráviť dva týždne v bruchu vypchatého medveďa, preplával rieku v obrovskej zatvorenej fľaši a pešo prešiel naprieč Francúzskom v priamom smere bez akéhokoľvek uhýbania.

Má naplánovaný ďalší projekt

Vo vnútri dvanásťtonového kameňa má k dispozícii otvor pre prísun kyslíka a tiež priestory, v ktorých má uskladnené sušené mäso a tekutiny. Na otázku novinárov, ako bude riešiť toaletu, odpovedať nechcel.

Vo fyzicky a duševne náročných aktivitách nemieni prestať ani po tom, ako bude z vápenca vyslobodený. Po týždni samotky si naplánoval približne štvordenný pobyt v spoločnosti dvanástich slepačích vajec, z ktorých chce pomôcť na svet kuriatkám. Sedieť na nich bude 24 hodín denne s výnimkou polhodinovej prestávky. Jeho strava má byť v týchto dňoch bohatá na zázvor, ktorý rozširuje cievy, čo zvyšuje telesnú teplotu a šancu na vyliahnutie kuriatok. Tie, ktoré sa skutočne dostanú na svet, budú následne žiť s rodičmi umelca.

Témy: Francúzsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok