Rokovania o Sýrii sa presunuli do Ženevy, výrazný posun sa neočakáva

TA3 TASR
23.2.2017 06:55

Organizácia Spojených národov odštartovala v Ženeve ďalšie kolo mierových rozhovorov o Sýrii. Séria rokovaní sa začala schôdzkou osobitného vyslanca OSN pre Sýriu Staffana de Misturu s delegáciou zastupujúcou vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Na stretnutie s de Misturom prišiel sýrsky vyslanec pri OSN Bašár Džaafarí len s malým tímom svojich spolupracovníkov, a nie s kompletnou delegáciou. V priebehu dňa by sa mal vyslanec OSN stretnúť aj predstaviteľmi sýrskej opozície.

Ide o prvé mierové rozhovory o urovnaní sýrskeho konfliktu za posledných desať mesiacov. Vlani v apríli diskusie uviazli na mŕtvom bode kvôli eskalácii bojov v Sýrii.

Samotný vyslanec OSN neočakáva, že by súčasné kolo ženevských rokovaní mohlo priniesť prelom v riešení sporných otázok. Diskusie sa budú zameriavať najmä na praktické otázky spojené s konaním nových volieb, vytvorením prechodnej vlády a spísaním novej ústavy.

Okrem OSN sa politické riešenie sýrskeho konfliktu snažia sprostredkovať aj Rusko, Irán a Turecko, ktoré od začiatku tohto roku zorganizovali už niekoľko kôl rozhovorov v kazašskom hlavnom meste Astana.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok