Orbán vymenoval päť rizík, ktorým podľa neho čelí Maďarsko

TA3 TASR
20.2.2017 16:35

Maďarsko bude v roku 2017 čeliť viacerým rizikám: okrem ilegálnej migrácie to bude zasahovanie do vnútorných záležitostí, ako aj tlak z Európskej únie. Podľa agentúry MTI to povedal v Budapešti na úvod jarnej schôdze parlamentu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Orbán vymenoval päť rizík, ktorým podľa neho čelí Maďarsko
SITA/AP

Pripravili opatrenia

"Vláda identifikovala v roku 2017 päť rizík. Prvým je odpor EÚ voči znižovaniu režijných nákladov domácností, druhým je ilegálna migrácia, tretím pokus o ovplyvňovanie našej politiky prostredníctvom občianskych združení financovaných zo zahraničia, ďalej to budú prekážky, ktoré nám bude klásť Brusel v ďalšom znižovaní daní a v podporných programoch vytvárania pracovných miest," vyjadril sa premiér.

Vláda podľa jeho slov pripravila opatrenia na odvrátenie týchto rizík. Orbán vyzval poslancov k zomknutiu sa, aby sa podarilo spoločnými silami ochrániť Maďarsko a jeho národné záujmy.

Predseda vlády z vlaňajších výsledkov maďarskej ekonomiky vyzdvihol zníženie štátneho dlhu na 74 percent hrubého domáceho produktu. Podotkol, že miera nezamestnanosti sa s hodnotou 4,4 percenta dostala v poslednom štvrťroku 2016 na rekordne nízku úroveň, a dodal, že odtiaľ je už iba malý krok k plnej zamestnanosti.

Chce pokračovať v daňových úľavách

Po vlaňajšom dvojpercentnom raste HDP vláda podľa Orbána očakáva tento rok 4,1-percentný a budúci rok 4,3-percentný rast ekonomiky. V roku 2016 chce vláda pokračovať v znižovaní zdanenia práce, pričom rozšírenie daňových úľav sa dotkne najmä rodín s viacerými deťmi. Ďalej porastie minimálna mzda, ako aj mzdy vo vysokom školstve, v župných úradoch, v armáde, polícii i v zdravotníctve.

"V období od roku 2010 do roku 2016 bola miera rastu HDP i spotreby v Maďarsku vyššia ako priemer eurozóny, miera zamestnanosti bola priaznivejšia než priemerná miera v EÚ. Maďarsko si vybudovalo v uvedenom období nevídanú šancu, ktorú nesmieme prepásť," uzavrel Orbán, ktorý vyzval parlamentné strany, aby túto historickú dimenziu  vzali do úvahy pri vytváraní svojej politiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok