Američania sa nechcú zmocniť irackej ropy, ubezpečoval v Bagdade Mattis

TA3 ČTK
20.2.2017 16:05

USA nie sú v Iraku, aby sa zmocnili irackej ropy. Povedal to americký minister obrany James Mattis, ktorý pricestoval na neohlásenú návštevu do Bagdadu. Dištancoval sa tak od vyjadrenia prezidenta Donalda Trumpa, ktorý v januári povedal, že USA mali zabrať irackú ropu a je možné, že k tomu budú mať ešte ďalšiu príležitosť.

Trumpove výroky môžu vyvolať komplikácie

“Všetci, kto sme tu, my všetci v Amerike sme platili za plyn a ropu a som si istý, že v tom budeme v budúcnosti pokračovať. Nie sme v Iraku preto, aby sme sa zmocnili ropy,“ povedal Mattis. V Iraku začali cez víkend boje o západný Mósul, pri ktorých Iračanom pomáha medzinárodná koalícia vedená USA. Spojené štáty majú na mieste aj vojenských poradcov. Pentagón naviac zvažuje možnosť urýchliť boje proti Islamskému štátu v Iraku aj v Sýrii.

Ako napísala agentúra AP, túto snahu komplikujú Trumpove výroky – jeho hrozba ohľadom irackej ropy a tiež začlenenie Iraku medzi sedem krajín, ktorých občanom chcel Trump dočasne zakázať vstup do USA. Irackí poslanci na to reagovali výzvami, aby premiér Hajdar Abádí obmedzil spoluprácu s Američanmi.

Mattis je v Iraku prvýkrát ako šéf Pentagónu a podľa agentúry Reuters tam chce získať informácie o stave boja proti IS. K Trumpovmu zákazu ciest do USA zo siedmich krajín, medzi ktorými je aj Irak, Mattis povedal, že ho uistili, že by sa tento zákaz netýkal Iračanov, ktorí bojovali po boku amerických vojakov. Uplatnenie zákazu v USA pozastavil súd.

Alternatív na urýchlenie bojov je viac

Mattis v nedeľu v Spojených arabských emirátoch povedal, že americkí vojaci sú veľmi blízko mósulského bojiska. Odmietol k tomu poskytnúť detaily, povedal len to, že je potrebné tieto informácie s ohľadom na vojakov držať v utajení. V Iraku rokuje s tamojšími politikmi a s veliteľom amerických síl bojujúcich v Iraku Stephenom Townsendom.

USA majú v Iraku asi 5100 vojakov a v susednej Sýrii ďalších 500. Sú to hlavne vojenskí poradcovia a ľudia poskytujúci výcvik, ale tiež členovia špeciálnych jednotiek. Trump 28. januára vydal písomný príkaz Mattisovi a armádnym veliteľom, aby mu do 30 dní predložili plán urýchlenia bojov proti IS. “Chceme si vyjasniť, čo nás čaká a ako budeme spolupracovať v boji,“ povedal Mattis.

Podľa AP zvažujú USA niekoľko možností, ako zintenzívniť boje proti IS v Iraku a v Sýrii. Do úvahy pripadá vyslať na miesto viac vojakov, ale aj navýšenie vojenskej pomoci kurdskými milíciami, ktoré sa zúčastňujú bojov proti IS. USA taktiež chcú rozšíriť výcvik irackých jednotiek a poskytnúť viac poradcov. Znásobiť sa má aj monitorovacia činnosť a práce vojenskej rozviedky. Američania by tiež mohli častejšie pôsobiť po boku Iračanov na frontovej línii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok