USA trvajú na suverenite a celistvosti európskych štátov

TA3 ČTK TASR
20.2.2017 12:50

Nový americký viceprezident počas svojej návštevy Európy upokojoval partnerov, že Spojené štáty budú aj počas administratívy Donalda Trumpa "držať líniu" a Únia zostáva dôležitým spojencom. Mike Pence a šéf Európskej komisie Donald Tusk našli spoločnú reč.

Hrozbám musia čeliť spoločne

Spojené štáty a Európska únia zdieľajú rovnaké hodnoty a existujúcim hrozbám pre bezpečnosť a stabilitu musia čeliť spoločne. V Bruseli to vyhlásil americký viceprezident Pence po stretnutí s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. Pence tiež zdôraznil, že USA naďalej počítajú so spoluprácou a partnerstvom s Európskou úniou.

Napriek všetkým rozdielom majú vraj obe strany spoločné hodnoty aj dedičstvo. "A predovšetkým rovnaký zmysel - podporovať mier a prosperitu, slobodu, demokraciu a vládu práva. A tomuto cieľu zostávame oddaní," poznamenal Pence.

Nemenia pohľad na ukrajinskú krízu

Pence vyzval na zintenzívnenie spolupráce v boji s islamským terorizmom. Po rokovaní s Tuskom spomenul napríklad lepšiu koordináciu a zdieľanie spravodajských informácií medzi členskými krajinami EÚ a medzi Úniou a NATO.

Spojené štáty sú podľa Pence pripravené pokračovať a rozvíjať spoluprácu pri zabezpečovaní kolektívnej bezpečnosti a boja s terorizmom - závisí vraj na tom bezpečnosť Európskej únie aj občanov Spojených štátov. Pence pred novinármi pripomenul necelý rok staré teroristické útoky v Bruseli, ktoré si v marci 2016 vyžiadali vyše tri desiatky obetí. "Sme odhodlaní robiť - spoločne s EÚ a našimi ďalšími spojencami v Európe - všetko, čo môžeme, aby sa podobné útoky už nikdy neopakovali," vyhlásil americký viceprezident.

Spojené štáty nemenia pohľad na ukrajinskú krízu, pripomenul Pence. USA podľa neho trvajú na suverenite a územnej celistvosti európskych štátov. Pence vyhlásil, že je potrebné, aby Rusko plnilo záväzky vyplývajúce z mierových dohôd z Minska. Obe strany ukrajinského konfliktu podľa neho musia okamžite zabezpečiť prímerie. Pence dodal, že v súlade s prianím nového prezidenta Donalda Trumpa budú Spojené štáty hľadať novú "spoločnú pôdu" vo vzťahoch s Ruskom.

Vyzval k rýchlejšiemu plneniu záväzkov

Pence ďalej vyzval v Bruseli členské štáty NATO na urýchlené plnenie záväzkov v oblasti finančných výdavkov na obranu. Stretol sa s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, ktorý vylúčil, že štátom nevynakladajúcim dve percentá hrubého domáceho produktu na obranu by mohla hroziť strata bezpečnostných záruk plynúcich z členstva v Severoatlantickej aliancii.

"Ak plníte dve percentá , podporte v tom ostatných, ak máte plán, ako to dosiahnuť, urýchlite ho. Ak nemáte plán, zožeňte si nejaký," vyhlásil Pence v bruselskom sídle NATO. Pripomenul, že záväzok vynakladať najmenej dve percentá HDP na obranu spĺňajú okrem USA len štyria ďalší členovia Aliancie. "Prezident aj americký národ očakávajú, že naši spojenci budú robiť viac," zhrnul postoj k výdavkom na obranu viceprezident USA. Silnejšie NATO podľa neho prináša väčšiu bezpečnosť vo svete.

Stoltenberg zdôraznil, že členské štáty Aliancie sa snažia vynakladať viac peňazí na obranu a vlani zaznamenal nárast obranných výdavkov o 3,8 percenta. Na druhej strane odmietol, že nedostatočne výdavky členských štátov Aliancie by mohli ohroziť bezpečnostné záruky, ktoré im členstvo v organizácii garantuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok