K Stalinovi inklinuje čoraz viac Rusov, najpopulárnejší je Putin

TA3 ČTK
16.2.2017 09:01

Popularita komunistického diktátora Josifa Stalina, ktorému historici pripisujú milióny obetí, dosiahla v Rusku historické maximum za posledných 16 rokov. Uviedol to denník RBK s odvolaním sa na prieskum nezávislého sociologického strediska Levada.

K Stalinovi inklinuje čoraz viac Rusov, najpopulárnejší je Putin
SITA/AP

Gorbačov a Jeľcin na chvoste

Rusi podľa zistení ešte viac inklinujú k sovietskemu vodcovi Leonidovi Brežnevovi a súčasnému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Naopak, z predchádzajúcich vodcov majú najmenej radi Nikitu Chruščova, Borisa Jeľcina a Michaila Gorbačova, ktorí sa snažili "povolovať skrutky" režimu.

Zatiaľ čo v marci 2006 pristupovalo k Stalinovi s "nadšením", "úctou" a "sympatiami" 37 percent opýtaných, v januári to už bolo 46 percent. Brežnevova popularita za posledných 11 rokov stúpla z 39 na 47 percent, Putinova zo 76 na 83 percent.

Najlepší život za sto rokov

"Čím vyhrotenejšia je situácia v krajine, čím väčším problémom krajina čelí, tým viac v masách rastie záujem po drsných vodcoch. Počas liberálnejšej doby tieto nálady opadávajú, ale teraz sme v konflikte so Západom, v novom kole studenej vojny, a preto vidíme rast sympatií k takýmto postavám," vysvetlil výsledky prieskumu sociológ Alexej Graždankin z Levady.

Podľa iného prieskumu Levady takmer tretina Rusov oceňuje, že počas Putinovej administratívy sa žije najlepšie za posledných sto rokov. Ale 29 percent opýtaných označilo za ideálnu dobu roky, keď vládol Brežnev. Kritici túto vládu označujú za obdobie stagnácie. Tá nakoniec už za vlády Gorbačova a Jeľcina vyústila do pádu komunizmu a k rozpadu sovietskeho impéria.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok